Tomić pretjerao s Vegetom

Utorak
22.05.2012.

Ante Tomić komercijalno je iznimno uspješan pisac. Njegovi romani redovito su bestseleri koji ubrzo postižu dodatan financijski uspjeh time što bivaju adaptirani u popularne filmove i kazališne predstave. Međutim, radi li se o slučajnom tržišnom uspjehu Tomićevih djela ili o njegovoj promišljenoj strategiji? Posljednji Tomićev roman ponukao je novinara Novog lista Davora Mandića da potegne to pitanje te da ukaže na to da Tomićeva marketinška strategija ne samo što je dobro promišljena, nego je i nepoštena prema čitateljima/kupcima. Polazeći od Mandićeve kritike, možemo vidjeti i dalekosežnu štetnost ovog 'tomićevskog' modela.

2009. godine Tomić je objavio roman Vegeta blues koji je naručila Podravka, a distribuirao Jutarnji list. Tomić je već ovim djelom uspio zamagliti razliku između romana i sponzoriranog teksta pa kupcu nije bilo jasno kupuje li novo djelo popularnog autora ili reklamu za Vegetu. Ideja da se književnost stavi u službu reklamiranja proizvoda, odnosno da se reklama prodaje kao da se radi o književnom djelu, već tad je bila problematična.

Međutim, priča ide dalje kad Tomić 2011. godine objavljuje roman Punoglavci u izdanju Naklade Ljevak, a u distribuciji Večernjeg lista. Naslov, dizajn i izdavač ukazuju na to da se radi o novom Tomićevom djelu, ali zapravo se radi o identičnom tekstu koji je objavljen ranije pod imenom Vegeta blues. Tomić se opravdava time da prevareni čitatelji mogu dobiti zamjensku knjigu, ali i dalje ostaje pitanje zbog čega je Tomić odlučio objaviti isti tekst pod drugim nazivom kod drugog izdavača. Jedini razlog može biti u dvostrukim tantijemama koje autor dobiva na račun istog teksta.

Tomić zaslužuje i dodatnu packu zbog toga što je u nedavnom tekstu ustvrdio da pisci nemaju što tražiti od države te da, ako im se knjige ne prodaju, neka izvole pisati iz entuzijazma ne očekujući financijsku naknadu. Vlastitim primjerom, Tomić je slikovito prikazao posljedice takvog razmišljanja: ukoliko pisci budu razmišljali isključivo o tržišnoj isplativosti svojih djela, književna produkcija će se svesti na recikliranje ranijih djela ne bi li se nešto iskamčilo na temelju ranijih uspjeha. Takav model s vremenom će izgubiti povjerenje čitatelja, a književnost će izgubiti na kvaliteti.

izvor: Novi list
foto: Donald Macleod

Možda će vas zanimati
Kritike
03.09.2024.

'Nada': Utjeha u književnosti?

Mnogo je suvremenih problema uneseno u novi roman Ante Tomića: od migracijske krize, pretjerane apartmanizacije i turističke eksploatacije sve do ciklične naravi kapitalizma. 

Piše: Filip Kučeković

Kritike
21.03.2010.

KRITIKA 67: Ante Tomić

Tomićeva kritika društva nije zaoštrena i ne može da bude. Ona se zasniva na common sense logici koja ističe ono što nam svima smeta, ali ne previše.

Dr. Ostojić, literoterapeut
14.05.2009.

Dr. Ostojić: Tomić

Antinom ćaći nikako nije jasno šta se njegov sin ima mišat u oni vrag šta ga studenti sad oće mukte. Ni doktoru nije lako...

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu