Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Poslušajte treću epizodu podcasta 'Zašto muškarci ne čitaju žene?'

Large 4  2
Ponedjeljak
10.06.2024.

U trećem podcastu Zašto muškarci ne čitaju žene? tema je knjiga Ornele Vorpsi Zemlja u kojoj se nikad ne umire koju je s talijanskog na srpski jezik preveo Aleksandar Levi, a izdala beogradska izdavačka kuća Štrik.

Ornela Vorpsi je albanska prozna autorica i vizualna umjetnica koja piše na talijanskom jeziku, a živi u Francuskoj. Kroz četrnaest priča koje nisu ispričane kronološkim redom autorica opisuje svoje odrastanje sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća u Tirani, prijestolnici Albanije.

U razgovoru sudjeluje prof. dr Svetlana Slapšak, klasična filologinja, antropologinja, spisateljica, feministkinja. Svetlana Slapšak je objavila više od sto knjiga, dobitnica je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, između ostalog je i počasna predsjednica Društva za promociju žena u kulturi iz Ljubljane Mesto žensk/Grad žena.

Podcast poslušajte na linku.

»Detalji koje autorka iznosi, njena surova fragmentarnost koja je napisana neobično elegantnim jezikom dira u srce zato što je lišena svake mržnje i svake koristi. Jasno je da je knjiga napisana, ne zato da bi nešto pridobila time što će Zapadu otkriti najstrašnije stvari, kao što je inače recept za taj žanr, već je u pitanju samoobračunavanje, viđenje sveta onakav kakav je bio i pokušavanje da se shvati zašto je bio takav. Upravo u ovoj knjizi leži odgovor na pitanje Zašto muškarci ne čitaju žene. Sjajna knjiga, vredna čitanja i ponovnog čitanja.« Svetlana Slapšak

Podcast uređuje i vodi dr. Biljana Žikić, a montira Jelena Dobrosavljević

U okviru projekta Njena priča je i tvoja priča, univerzalne vrednosti ženske evropske književnosti i regionalne promocije šest knjiga iz ovog projekta, Kulturni center Danilo Kiš iz Slovenije organizira šest podcasta pod nazivom Zašto muškarci ne čitaju žene u kojima se kroz razgovor o knjigama analizira tema vrednovanja književnosti koju pišu žene. Projekt je podržala Kreativna Europa. Nosilac projekta je Štrik iz Beograda, a partneri Naratorium iz Sarajeva, Kulturni center Danilo Kiš iz Ljubljane, Booksa iz Zagreba, Bookvica iz Beograda, Normalizuj iz Podgorice i Portal Strane iz Mostara.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu