Počinje Asteriksomanija

Ponedjeljak
30.09.2013.
Pedeset godina Asterixa donijelo nam je, osim vječne slave autorima Goscinnyju i Uderzu, i cijeli niz zakulisnih borbi oko autorskih prava. Svaki izlazak novog stripa, filma ili serije završio bi svađom između različitih strana koje polažu prava na priču o Galima. Tako se i sad, kad se priprema izlazak prvog strip albuma o Asterixu nakon osam godina stanke, vodi borba između novih autora i obitelji originalnih autora (pri čemu je jedini preživjeli autor Uderzo na strani novih autora!) 
Novi se album zove Asterix i Pikti, radnja se odvija u Škotskoj, a na stripu su radili Jean-Yves Ferri i Didier Conrad, jedini autori koji su osim Goscinnyja i Uderza dobili mogućnost napraviti album o Galima. Rad na novom albumu prošao je uz Uderzov nadzor koji je od 2011. u mirovini (dok je Goscinny, nažalost, preminuo davne 1977.) 
Međutim, izlasku novog albuma protivi se Uderzova kćer Sylvie koja je tužila izdavače i objavila otvoreno pismo u kojem poziva čitatelje da zaštite Asterixa od "najvećih neprijatelja: ljudi iz industrije i financijskog svijeta". Parnica još traje, kao i sukob između oca i kćeri Uderzo. 
U pozadini ovih događaja upravo se otvara izložba o Asterixu u Nacionalnom muzeju u Parizu, što je prvi put u povijesti institucije da je izložba posvećena jednom stripu. 
izvor: The Guardian
foto: Immanuel Giel
Možda će vas zanimati
Intervju
19.06.2015.

'Balkanska underground scena je super'

Na Booksinoj tribini 'Strip-tease Matka Vladanovića' gostovala je Nina Bunjevac, autorica hvaljenog stripa 'Fatherland'.

Piše: Matko Vladanović

Intervju
08.05.2015.

'Ja sam William Shatner stripa'

Na Booksinoj tribini 'Strip-tease Matka Vladanovića' gostovao je Marvelov crtač Dalibor Talajić – Talaja.

Piše: Matko Vladanović

Intervju
06.10.2014.

Asterix je uspio zbog marketinga

Razgovarali smo s izdavačem Nebojšom Radićem, vlasnikom kuće Bookglobe, o povratku Asterixa u Hrvatsku i budućnosti stripa.

Piše: Matko Vladanović

Intervju
19.06.2014.

'Dajte da ja vama nešto kažem!'

Na Booksinoj tribini 'Strip-tease' gostovao je Milan Trenc, multimedijalni umjetnik i - veliki ljubitelj Paje Patka.

Piše: Matko Vladanović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu