Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada 'Stjepan Gulin' Selmi Asotić

Large 307750167 190549536693753 2022665233079623356 n

Foto: Festival ŠKURE, 'Facebook'. 

Ponedjeljak
19.09.2022.

Nakon Marka Pogačara, saznali smo i dobitnicu drugog izdanja regionalne književne nagrade "Stjepan Gulin" za najbolju objavljenu knjigu poezije. Ove godine to je Selma Asotić i njezina zbirka Reci vatra.

Nagrada se dodjeljuje u okviru netom završenog međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure ŠKURE koji se održao u Šibeniku. Vladimir Arsenić, predsjednik tročlanog žirija, koji čine još i Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović, kazao je da se nagrađena zbirka pjesama izdvojila temama među kojima prevladava rodni i seksualni identitet te odnos prema ratu i obitelji. "Ispisana je vrsnim stihovima od kojih su neki jednostavno antologijski. Selmine pjesme pravi su primjer autentične poezije zasnovane na vlastitom iskustvu drugog i drugačijeg", rekao je Arsenić na dodjeli nagrade.

Za ovogodišnju nagradu konkurirale su i Ponornice Krešimira Bagića, Emigrantska mantra Velibora Čolića, Babanija Miroslava Kirina i Majka Nade Topić.

Tanja Stupar Trifunović za ovu zbirku istaknula je sljedeće: "Reci vatra je pjesnička knjiga koja svojom snagom, poetskim slikama i opštim utiskom nagovještava da se radi o već izgrađenom pjesničkom glasu. Ova zbirka sadrži sedimente višegodišnjeg, posvećenog istraživanja jezika i njegovih mogućnosti u poeziji. Kao da se sve sabilo: slike, zvukovi, emocije i sjećanja i kulminiralo ubjedljivom i snažnom poetskom zbirkom. Sadašnjost i prošlost, odlasci i dolasci, (ne)mogućnost ljubavi, rat kao trajno traumatsko iskustvo i svijet koji se otvara čas kao spasonosna mogućnost, a čas kao bolan privid, opsesivni su motivi koji se razvijaju i nadopunuju kroz poeziju Selme Asotić."

Ako vas zanima kako to sve skupa zvuči, neke od Selminih pjesama možete čitati ovdje.

Čestitamo dobitnici!

Izvor: Šibenski portal.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu