Page arrow

Nagrada Stjepan Gulin Marku Pogačaru!

Large untitled design  1

Foto: Dora Held.

Nedjelja
12.09.2021.

Dodjelom Nagrade Stjepan Gulin, koja se ove godine prvi put dodjeljivala za najbolju knjigu poezije, završen je prvi festival Škure - Šibenske književne ure, a dobitnikom je proglašen Marko Pogačar za zbirku Knjiga praznika, koja je ove godina objavljena u biblioteci Prijatelji Bookse i MaMe.

Na natječaj je pristiglo 67 knjiga, o kojima je odlučivao žiri u sastavu Krešimir Bagić (predsjednik), Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović.

U obrazloženju odabira žiri navodi: "Knjiga praznika kompleksna je zbirka koja, kao svaka istinska poezija, iznova potiče na promišljanje granica jezika, imaginacije i karaktera pjesničkog angažmana. (...) U Pogačarovoj knjizi vriština je sveprotežna metafora, ime prostora koji istodobno privlači i plaši, koji je krasan i opasan, na kojemu se prepleću sjećanja i zaborav, destrukcija i kreacija, u kojemu vrijedi pravilo: što bijesni psi dovuku, ugradi se istog časa u Ustav. (...) Imaginacija Marka Pogačara je nesvakidašnja, ona proizvodi obilje fantastičnih prizora i bića. Karakteristično je, međutim, da on obično uključuje i kakav poznati podatak ili prizor koji, iako lišen primarnog konteksta, može postati uporište asocijativne igre između teksta i čitatelja, dapače, uporište osmišljavanja, odnosno semantizacije same pjesme. (...) Sva događajnost ove zbirke izlazi iz jezika. Pogačarova poetska rečenica je gusta, ona je prepuna začudnih, neovjerenih kombinacija riječi. U podlozi raskošne poetske destrukcije nalazi se, dakako, metafora koja temeljito transformira, čak transfigurira podatak ili prizor, pretvarajući tekst u slojevit, višeznačan i semantički posve otvoren iskaz. (...) Pogačarovo lirsko umijeće se možda najjasnije očituje na malom prostoru, u kakvoj aluzivnoj sintagmi ili nekom sonornom stihu. (...) Ukratko, Knjiga praznika Marka Pogačara lucidno je zamišljena, znalački ispisana, intrigantna i jezično ekskluzivna zbirka pjesama. Vjerujem da bi u nju rado zaronio i Stjepan Gulin." (Krešimir Bagić)

Snimku dodjele pogledajte u nastavku:


O Knjizi praznika u intervjuu s Tomislavom Augustinčićem Marko je rekao: "Neka vrsta zametka Knjige praznika nalazi se u jednoj pjesmi iz Crne pokrajine, u kojoj „šume praznici bivših država“. Otad me to kopka. Inicijalna ideja bila je sačiniti svojevrstan katalog nekad zaista postojećih, „rashodovanih“ državnih praznika: popis bi, samo u okviru dvadesetog stoljeća na prostoru mog odrastanja, u času nadmašio opseg ovakve knjige. Imao sam i nekoliko sasvim različitih strategija njihovog raspisivanja. U procesu su se „realni“ praznici uglavnom premetnuli u „imaginarne“. A gotovo posvemašnja apstrakcija te podjele postala je jednim od temelja knjige. Taj je odmetnuti, divlji kalendar zatim za sobom povukao i konture pripadajućeg svijeta, likove/aktante, meandre uokolo toga središnjeg toka. Za ovu, i manje-više svaku drugu pjesničku knjigu, presudno mi je važan njen specifični glas. Jednom kad sam ga našao i povjerovao mu, slijedio sam ga, i činilo mi se da bolje funkcionira u proznom slogu. Trebala mi je rečenica, njezina ulančanost, ritam pluga, ili teretnog vlaka. Ova knjiga iz temelja gradi svoj svijet i nisam htio da naglasak bude na pojedinim ciglama, nego na cjelini zida, koji tu fresku nosi. Klasični stihovi činili su mi se kao prevelika distrakcija, izlog narcisoidnog karaktera pojedinih slika i sintagmi, za kojeg u ovom konceptu nije bilo mjesta."

Snimku predstavljanja Knjige praznika na Booksi u parku pogledajte ovdje, a više informacija potražite u bazi knjiga

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu