Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Na Frankfurtskom sajmu knjiga otkazana dodjela nagrade za Adaniu Shibli

Large 23755095 1483810911655352 2489266006889877034 n
Ponedjeljak
16.10.2023.

Otkazana je dodjela nagrade LiBeraturpreis za palestinsku autoricu Adaniu Shibli koja se trebala održati na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Litprom, njemačko književno udruženje koje organizira nagradu, kao razlog otkazivanja ceremonije za palestinsku autoricu navodi sljedeće: "Zbog rata koji je započeo Hamas, a pod kojim pate milijuni ljudi u Izraelu i Palestini, organizator Litprom e.V. odlučio je da ne održi ceremoniju dodjele LiBeraturpreis na Frankfurtskom sajmu knjiga", i zaključuje: "Litprom traži odgovarajući format i okruženje za kasniji događaj." Čitavo priopćenje nalazi se na linku.

Ceremonija je bila organizirana za Adanijino osvajanje LiBeraturpreis 2023. za roman Minor detail, njemačke nagrade za književnost koja se godišnje dodjeljuje autoru/ici iz Afrike, Azije, Latinske Amerike ili arapskog svijeta i predstavlja se na Frankfurtskom sajmu knjiga, jednom od najvećih književnih festivala.

Roman Minor detail, koji je između ostaloga nominiran za National Book Awards u SAD-u, a našao se i u širem izboru za nagradu International Booker 2021., suprotstavlja istinitu priču o silovanju i ubojstvu beduinske djevojčice 1949. godine od strane izraelske vojne jedinice s izmišljenom pričom o novinarki koja desetljećima kasnije istražuje zločin u Ramallahu.

Roman je od samog izdavanja kontroverzan u Njemačkoj, gdje je novinar Ulrich Noller ovog ljeta napustio žiri LiBeraturpreisa u znak prosvjeda zbog odluke da se nagradi ova knjiga. Recenzija u novinama Taz navodi da su "svi Izraelci u ovom kratkom romanu anonimni silovatelji ili ubojice, dok su Palestinci žrtve otrovanih ili obaračkih okupatora".

Otvoreno pismo, koje je potpisalo više od 350 autora, među kojima su irski romanopisac Colm Tóibín, američko-libijski dobitnik Pulitzera Hisham Matar, britansko-pakistanska spisateljica Kamila Shamsie i britanski povjesničar William Dalrymple, opominje organizatore frankfurtskog sajma knjiga, najvećeg svjetskog sajma te vrste, rekavši da ima "odgovornost za stvaranje prostora za palestinske pisce da podijele svoje misli, osjećaje, razmišljanja o književnosti kroz ova strašna, okrutna vremena, a ne da ih zatvaraju", izvještava The Guardian.

Ulomak iz romana Minor detail Adanie Shibli objavljen je u antologiji Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju pod naslovom Sporedni detalj u prijevodu Mustafe Alajbegovića, koja je objavljena u sklopu Revije malih književnosti: Sjedinjene države Levanta, kada je Adania i gostovala u Zagrebu.

U okviru dvotjedne umjetničke rezidencije u sklopu projekta Literary Europe Live Plus Adania je također u Zagrebu održala predavanje o tome kako se privatno i javno manifestiraju taktike "igre" i "lukavštine" kao opravdane mjere za provociranje političke opresije i za odupiranje tiraniji, iskorištavanju i dubokoj nejednakosti.

 

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage untitled design   2023 10 31t153450.430 31.10.2023.

Ovo more pripada Muhammadu Al-Khatibu

Priča Adanie Shibli objavljena u antologiji suvremene književnosti Levanta 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju' u prijevodu Mustafe Alajbegovića.

Iz Revije malih književnosti
Homepage nakul a pl8cpkcv8 unsplash 19.10.2023.

O piscu

Donosimo priču palestinskog pisca Ale Hlehela objavljenu u antologiji suvremene književnosti Levanta 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju'.

Iz Revije malih književnosti
Homepage evie s 1nnj9 xfmpk unsplash 17.10.2023.

Poezija Asme Azaizeh

Donosimo nekoliko pjesama palestinske spisateljice Asme Azaizeh objavljenih u antologiji suvremene književnosti Levanta 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju'.

Iz Revije malih književnosti
Homepage jakayla toney  xgn q3qoeo unsplash 16.10.2023.

Sporedni detalj (ulomak)

Ulomak iz romana 'Sporedni detalj' ('Minor detail') Adanie Shibli, objavljen u antologiji 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju'.

Video
Homepage extra large 181203 sec h mediterraneo 89 05.06.2019.

AUDIO: Predavanje Adanie Shibli

Adania Shibli održala je u Galeriji Nova predavanje naslovljeno 'S minimalnom silom'.

Piše: Booksa

Video
Homepage rmk 10.01.2018.

VIDEO: Sjedinjene države Levanta

Pogledajte program 'Revije malih književnosti' u kojem su gostovali pisci Maan Abu Taleb, Asmaa Azaizeh i Adania Shibli.

Piše: Miljenka Buljević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu