Page arrow

Marija Andrijašević dobitnica je 15. književne nagrade tportala!

Large 1728242

Fotografija: Matej Grgić, tportal.

Utorak
14.06.2022.

Dobitnica 15. književne nagrade tportala je Marija Andrijašević za roman Zemlja bez sutona. Ovo je, nakon nagrade Štefica Cvek, već drugo priznanje za Marijin roman.

U obrazloženju žirija u sastavu Robert Perišić, Boris Jokić, Vanda Mikšić, Anica Tomić i Andrea Milanko stoji: "Roman prvijenac Marije Andrijašević književno je iznenađenje koje se po gustoći stila i cizeliranoj rečenici te strpljivoj gradnji teksta ne samo izdvaja u lanjskoj hrvatskoj romanesknoj produkciji nego svojega poetičkog srodnika ima tek u Desničinim Proljećima Ivana Galeba (1957). Riječ je o romanu koji je pisan na pozadini tradicije velikih pripovjedača koji su Dalmatinskoj zagori dali prozni oblik, poput Šimunovića, spomenutog Desnice, Božića i Raosa, portretirajući isti patrijarhalni ambijent, njegovu zagušujuću atmosferu i klanovsko obrušavanje na pojedinca ako se po kakvoj crti ne uklapa u zakone kolektiva, s tom razlikom što je autorica osmislila i na svim razinama – pripovjednoj, aktancijalnoj, simboličkoj, stilskoj – ostvarila dojmljiv ženski lik, dajući mu glas da čitatelja vodi kroz emocionalno uvjerljivu i životnu priču o odnosu između kćeri i oca. (...) Kompozicijski je roman ujednačen i usprkos gustoći diskurza uspijeva balansirati između živahnih dijaloških partija, pripovijedanja u ich-formi i opisa na granici sa znanstvenim stilom. Sve to svjedoči o golemom naporu koji je autorica uložila u izgradnju pripovjednog univerzuma, intelektualnoj ambiciji i domišljenoj namjeri da se aktualnim ekološkim izazovima priđe iz jedne osebujne perspektive, prije svega fikcionalne, u svojoj podlozi feminističke, ne žrtvujući pritom užitak u tekstu. Ovo je priča i o svima nama, ali i o onome što ne osvjetljujemo ni intimno, ni politički, ni etički; zemlja bez sutona, tek djelomično osvijetljena sunčevom svjetlošću, ona je koja ne daje odgovore, ali pruža dovoljno svjetla da ih sami potražimo."

O romanu je za portal Booksa.hr pisala Maja Abadžija: "I pored ekološko-feminističko-klasne osviještenosti kojom pulsiraju sve sfere romana, nikada ne treba smetnuti s uma da je Andrijašević i u svom prvom romanu ostala pjesnikinja. Ona je autorica koju, prije svega, vodi jezik, i poetska raskoš njenog teksta, koja duguje podjednako dijalekatskom jezičkom sloju koliko i znanstvenom diskursu, spada zasigurno u najupadljivije osobenosti ovog romana."

Prvi put ove godine književna nagrada tportala pruža dobitnici i daudioizdanje pobjedničkog romana na platformi Book&Zvook.

Marija Andrijašević idućeg će utorka, 21. lipnja u 20h gostovati u Booksinom književnom programu. S njom će o romanu Zemlja bez sutona, književnim nagradama, kritičkoj recepciji, poziciji spisateljica u književnom polju i brojnim drugim temama razgovarati Ivana Dražić.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage thumbnail img 9805 01.07.2022.

Razgovor s Marijom Andrijašević

Ako ste propustili razgovor u Booksi, evo prilike da to nadoknadite!

Piše: Ivana Dražić

Kritike
Homepage untitled design  2 29.03.2022.

Čuvarica sjemena vraća se kući

Roman 'Zemlja bez sutona' Marije Andrijašević će, kada jednom dođe čas da kritika imenuje, klasificira i sagleda domete aktualnih literarnih strujanja, zasigurno biti nezaobilazan.

Piše: Maja Abadžija

Intervju
Homepage large 90 28.03.2008.

Marija Andrijašević: Najljepša odgovornost

Uvertira u niz intervjua s domaćim pjesnicima pripala je jednom od najautentičnijih novih glasova – Mariji Andrijašević. Razgovarao - Marko Pogačar.

Poezija
Homepage davide svasta su mi radili 27.03.2008.

Marija Andrijašević

Iz zbirke 'Davide, svašta su mi radili'

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu