Književni koktel

Srijeda
08.09.2010.

U prostorijama Man Booker nagrade u Londonu objavljena je lista knjiga koje će konkurirati za ovogodišnju nagradu. Kako je rekao predsjednik žirija nagrade, pjesnik Andrew Motion, lista je skraćena s trinaest na šest naslova, a u užu su konkurenciju ušli Parrot and Olivier in America slavnog australskog pisca Petera Careya (Faber and Faber), roman Room irske autorice nastanjene u Kanadi Emme Donoghue (Picador - Pan Macmillan), In a Strange Room Južnoafrikanca Damona Galguta (Atlantic Books - Grove Atlantic), The Finkler Question Howarda Jacobsona (Bloomsbury), The Long Song Andree Levy (Headline Review -Headline Publishing Group) i C Toma McCarthyja (Jonathan Cape - Random House).

Peter Carey možda je i najpoznatije ime u ovom izboru, budući da je riječ o jedinom autoru, uz J.M. Coetzeea, koji je osvojio Bookera dvaput (1988. za Oscar i Lucinda, i 2001. za Istinita povijest Kellyjeve bande). Posebno je zanimljivo da je u uži izbor uvršten Howard Jacobson, inače sjajan pisac duhovitih romana u kojima su protagonisti britanski Židovi. Među njegovim se romanima svakako ističe odlični Peeping Tom, za kojeg je kritičar Time Outa napisao "da je najsmješnija knjiga o seksu ikad napisana". Neki Howarda Jacobsona nazivaju 'britanskim Philipom Rothom, samo što je uz to i duhovit.' Na listi je i britanski pisac i konceptualni umjetnik Tom McCarthy, cijenjeni romanopisac i esejist mlađe generacije, čije nedavno gostovanje u Zagrebu nažalost nije izazvalo previše zanimanja medija i publike. Njegov roman Ostatak prije dvije godine preveden je i na hrvatski u izdanju kuće Oceanmore.

Pobjednik Bookera za 2010. godinu bit će proglašen u utorak 12 listopada na svečanoj večeri u londonskom Guidhallu, a proglašenje će uživo prenositi BBC na radiju i televiziji.

***

Autorica Harry Pottera, J.K. Rowling, donirala je deset milijuna funti Univerzitetu iz Edinburgha za pokretanje laboratorija za istraživanje multiple skleroze. Zgrada će se zvati Rowling Regenerative Neurology Clinic, prema majci književnice, koja je umrla s 45 godina od posljedica ove bolesti. Osim što će se baviti multiplom sklerozom, na klinici će se istraživati Alzheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, kao i još neke degenerativne bolesti. "Podržavam istraživanje uzroka multiple skleroze, ali i mogućnosti liječenja, već niz godina, no kad sam vidjela molbu klinike znala sam da je riječ o projektu koji je mnogo više inovativan od svih sličnih projekata koji su tražili moju financijsku potporu."

Inače, J.K. Rowling jedna je od najbogatijih autorica svijeta čije se bogatstvo procjenjuje na više od 700 milijuna eura.

Prošlog su tjedna čileanski umjetnici izveli veliki performans iznad Berlina, bombardiranje poezijom. Članovi umjetničkog kolektiva Casagrande bacili su 100 tisuća papirića s pjesmama iz helikoptera iznad centra grada, u znak protesta protiv rata ali i kao poziv na globalno suosjećanje. Performans je održan u sklopu proslave dvjestote godišnjice nezavisnosti Čilea, povodom čega je u mnogim većim europskim gradovima održano niz večeri čitanja čileanske poezije. Grupa Casagrande već je nekoliko puta organizirala slične zračne performanse, a prvi njihov poznatiji projekt 'Kiša poezije' održan je krajem 2001. godine kao poziv na oprost i gesta protiv rata. Jedan od takvih projekata organiziran je prije osam godina i u Dubrovniku u sklopu projekta 'Četiri grada', kad su članovi skupine bombardirali pjesmama gradove koji su kroz svoju povijest stradali od bombardiranja (Santiago de Chile, 2001., Dubrovnik, 2002., Guernica, 2004., Warsaw, 2009.).

***

Projekt 'Besplatne elektroničke knjige' (www.elektronickeknjige.com) slavi deset godina postojanja. U tom je periodu Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo 117 elektroničkih knjiga, od kojih je pet imalo više od 20.000 čitatelja. Prva objavljena elektronička knjiga bila je Tour de force Krešimira Pintarića, a dvije najnovije su zbirke poezije Ivana Hercega i Slađana Lipovca. Do početka rujna ove godine pet najčitanijih knjiga čitalo je više od 143.000 čitatelja, a najviše čitatelja - njih čak 53.652 čitalo je knjigu američkoga filozofa i lingvista Noama Chomskog Mediji, propaganda i sistem. Slijede knjiga Ratka Bjelčića Tajna ženskih gaćica sa 26.031 čitateljem, zbornici 9 priča sa 22.824 čitatelja i FAK:YU sa 22.412 čitatelja te knjiga Krešimira Pintarića Tour de force sa 20.294 čitatelja. Najčitanija knjiga poezije je Pristajanje Tomislava Bogdana koju je čitalo 8.958 posjetitelja mrežnih stranica projekta, a najčitaniji prijevodni naslov, osim knjige Noama Chomskoga, knjiga je Françoisa de La Rochefoucaulta Maksime sa 6.756 čitatelja. Tijekom ove godine društvo planira objaviti još četiri nova naslova: Zrak ispod mora Tomice Bajsića, Metak u srcu Svetog Augustina Borisa Becka, Zanos eksplicitna uma Aleksandra Kostjuka i Evolucija, revolucija i anarhistički ideal Eliseea Reclusa.

***

Autorica zbirke kratkih priča Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo, Maja Hrgović, osvojila je prestižnu stipendiju za pisce Central European Initiative (CEI), koja se tradicionalno uručuje jednome od mladih književnika iz 19 europskih zemalja koje nisu dio Europske Unije. Maji Hrgović, spisateljici i novinarki riječkog Novog lista, na otvaranju književnog festivala Vilenica u Lipici u Sloveniji, čiji je fokus ove godine djelo pjesnika Tomaža Šalamuna, svečano je dodijeljena stipendija koja će autorici donijeti novčanu nagradu od 5.000 eura, te mogućnost putovanja Europom za istraživanje za svoj roman u nastajanju, čija je radnja vezana uz pitanja gastarbajterske migracije žena s Balkana na zapad. Predsjednica međunarodnog žirija Patrizia Vascotto, rekla je da vjeruje da će budući roman Maje Hrgović predstavljati otvaranje novog važnog poglavlja u srednjoeuropskoj kulturi, ne samo zbog zanimljive teme, nego i zbog jedinstvenog, po mnogočemu osvježavajućeg stila koji je demonstrirala u proznoj zbirci Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo. Uz Maju Hrgović, u najužem krugu za dobivanje stipendije bili su Marko Pogačar iz Hrvatske te Valery Kustav iz Bjelorusije. 

Možda će vas zanimati
Kritike
06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu