Page arrow

Knjiški moljci na ekranima

Large tumblr 402745a3739c83984e7f4e58d8b96a1d e194d20e 1280

Tumblr, 'Cinematic Literature'. Iz filma 'Call Me By Your Name'. 

Srijeda
11.05.2022.

Nebrojeno je mnogo referenci na različite knjige u serijama i filmovima. Izbor knjiga doprinosi karakterizaciji likova, razumijevanju njihovih postupaka i usložnjavanju pojedinog karaktera, a nama uvijek neka dobra preporuka zapne za oko. Ne čudi kad Otto West proučava S onu stranu dobra i zla Friedricha Nietzschea u filmu Riba zvana Wanda ili što Laura Brown čita Gospođu Dalloway u Satima.

No mi smo si dali zahtjevniji zadatak! Zanimali su nas pravi knjiško-fiktivni čitatelji, što se nalazi u njihovim osobnim bibliotekama i koje žanrove preferiraju. Naposljetku, tko se može pohvaliti istančanim književnim ukusom. 

Na količini pročitanih knjiga definitivno zadivimo Lisi Simpson. Pa tek je osmogodišnjakinja! Kao feministkinja i aktivistkinja, uzor je svima, a čita poeziju Emily Dickinson, klasike poput Jane Austen i Sylvije Plath, a na njezinom popisu zatekli smo i Braću Karamazove, Harryja Pottera... 

Jedna od najknjiškijih i nekima od nas najdražih TV serija svakako su Gilmore Girls. Rory Gilmore je pritom apsolutna rekorderka u čitanju. Tijekom trajanja serije, pročitala je 408 knjiga! Na vrhu popisa njezinih najdražih knjiga nalazi se Ana Karenjina, a zanimaju je najrazličitiji stilovi i žanrovi, od Alise u zemlji čudesa, Lovca u žitu, Dnevnika Anne Frank do Judith Butler i knjige Nevolja roda. Kad već spominjemo serije, možemo navesti i Lucasa Scotta iz omiljene serije milenijalaca One Tree Hilla koje u pauzama između košarkaških utakmica čita Shakespearovog Julija Cezara, Malog princa, Velikog Gatsbyja, Sherlocka Holmesa i druge klasike. 

Ne možemo odoljeti romantičnim komedijama devedesetih! Pogotovo kada Kat Stratford u filmu 10 Things I Hate About You u razredu strastveno predlaže čitanje Charlotte Brontë, Sylvije Plath, Simone de Beauvoir, a tijekom filma je vidimo da čita Stakleno zvono. U filmu You've Got Mail Kathleen Kelly ima knjižnicu simpatičnog naziva The Shop Around The Corner u kojoj se pojavljuje čak 87 različitih naslova, od Ponosa i predrasuda koju je Kathleen čitala, do knjige za djecu Boy: Tales of Childhood i svih knjiga koje se pojavljuju na policama knjižnice.

Tijekom ljeta 1983. godine u ruralnoj Italiji, čitale su se ozbiljne knjige. Call Me by Your Name vrvi zanimljivim književnim referencama. Elio čita Srce tame Josepha Conrada. Heptameron, koji je napisala Margareta Navarska, zbirka je od 72 novele koje prikazuju život u Francuskoj u 16. stoljeću. U jednom trenutku Elio dodaje Oliveru knjigu Tita Lukrecija Kara O prirodi. Budući da voli razmjenjivati i dijeliti knjige, Elio poklanja Marziji zbirku poezije Parole Antonije Pozzi. Oliver čita Heraklitove Kozmičke ulomke. Dosta zahtjevno, ali apruvamo

Film The Perks of Being a Wallflower, kao i knjiga, osvaja svojom iskrenošću i autentičnošću. Charlie istražuje svoj svijet dok čita Lovca u žitu, Ubiti pticu rugalicu, Na cesti, Camusova Stranca i druge knjige koje mu preporučuje Mr. Anderson, nastavnik engleskog.  

Što dodati, osim da ne bismo imali ništa protiv da nam je Paul Rudd bio nastavnik engleskog.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage thumbnail img 1805 25.05.2022.

Književnost na rubu živčanog sloma

Suvremeni je diskurs o duševnim boljkama i oboljenjima slobodniji nego možda ikada u dosadašnjoj povijesti, no u praksi nabacivanja dijagnostičkom terminologijom došlo je i do spontane normalizacije toga da se kronično osjećamo loše.

Piše: Ana Fazekaš

Intervju
Homepage intervju  11 20.05.2022.

'Važno je propitkivati hijerarhije u književnosti i znanosti.'

Ususret Zagreb Book Festivalu razgovarali smo sa spisateljicom i filozofkinjom Evom Meijer, autoricom romana 'Kuća za ptice'.

Piše: Ivana Dražić

Video
Homepage 280876174 1005280746771780 8429724872542054671 n 16.05.2022.

Diskusija 'Periferna sebstva: afekt, dekolonijalnost i politika mjesta'

U Booksi je održana diskusija na temu 'Periferna sebstva: afekt, dekolonijalnost i politika mjesta' i predstavljanje knjige 'Discourse and Affect in Postsocialist Bosnia and Herzegovina' Danijele Majstorović.

Video
Homepage 279287362 572695730829340 95089553500264971 n 09.05.2022.

Kultura na remontu: Čemu se vi smijete?

Nova sezona ciklusa tribina u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca 'Kultura na remontu' započela je razgovorom na temu: Čemu se vi smijete?

Kritike
Homepage untitled design  41 03.05.2022.

Definicija za herojstvo?

Poruka romana 'Gdje je nestao Kir' Elvisa Bošnjaka duboko je antiratna, ljudska, nadnacionalna i samokritična, protiv paradigmi koje caruju na ovim prostorima.

Piše: Dalibor Plečić

Preporuke
Homepage seinfeld 27.04.2022.

O nastanku popkulturnog fenomena

Za fanove 'Seinfelda', kojih i kod nas ima veliki broj, 'Seinfeldia' autorice Jennifer Keishin Armstrong je slastica kojoj neće odoljeti. 

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu