Javna predavanja u sklopu projekta 'Criticize This!'

Nedjelja
25.09.2011.

Partneri u regionalnom projektu 'Criticize This!', koji je posvećen afirmaciji suvremene umjetnosti i značaju njezinog kritičkog promišljanja u izgradnji demokratskog i otvorenog društva, organiziraju od 29. rujna do 2. listopada u Domu omladine Beograda seriju javnih predavanja međunarodnih stručnjaka, uz javnu raspravu o umjetničkoj kritici i seminare uglednih kritičara s mladim polaznicima iz regije.

U okviru prvog četvoromjesečnog Art modula projekta 'Criticize This!', javna predavanja održat će Svetlana Slapšak, Nenad Veličković i Peter Klepec, koji će sudjelovati i u završnoj diskusiji, takođe otvorenoj za javnost.

Svetlana Slapšak održat će 29. rujna u 18 sati predavanje 'Šta istina i odgovornost rade u književnosti? (o situaciji književne kritike, upisane u odgovornost i odnos prema prošlosti)'. Peter Klepec govorit će 30. rujna u 18 sati na temu 'Vrijeme je za alternativu (kriza politike i pozicija kulture)', a Nenad Veličković će 1. listopada u 18 sati održati predavanje 'Iz lektire sto đavola vire (zloupotreba književnosti u školi)'.

Predavači prvog Art modula sudjelovat će 1. listopada u 20 sati i u javnoj diskusiji na temu 'Kakva nam je kritika potrebna?', koju će moderirati Saša Ilić.

Osim predavanja i javne diskusije, predavači će održati i interne seminare na kojima će sudjelovati ugledni kritičari iz područja književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti kao i 11 mladih polaznika prvog Art modula, odabranih na temelju javnog natječaja koji je bio raspisan ovog ljeta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Mentori Saša Ćirić i Boris Postnikov (književnost), Ivan Medenica i Igor Ružić (izvedbene umjetnosti), Miha Colner i Darka Radosavljević Vasiljević (vizualne umjetnosti), radit će s odabranim polaznicima na produkciji umjetničkih kritika koje će biti objavljivane na portalima organizatora projekta (Booksa.hr, Elektrobeton.net, Kulturpunkt.hr, Plima.org i SEEcult.org) i na portalu Eurozine.com, kao i u štampanom obliku - u vidu podlistaka u dnevnicima 'Danas' (Srbija) i 'Pobjeda' (Crna Gora) i tjedniku 'Novosti' (Hrvatska). 

Polaznici prvog Art modula u području književnosti su: Nikola Ðoković (Kragujevac), Lamija Neimarlija (Sarajevo), Leda Sutlović (Zagreb) i Ivan Telebar (Varaždin), u području vizualnih umjetnosti: Ana Bogdanović (Beograd), Anita Kujundžić (Split) i Tihana Bertek (Zagreb), a u oblasti izvedbenih umjetnosti: Ivana Anić (Zagreb), Vanja Nikolić (Novi Sad), Nikola Skočajić (Beograd) i Sandro Siljan (Pula).

Projekt 'Criticize this!' zamišljen je kao širenje prostora za kritičku raspravu o suvremenoj umjetnosti. To je osobito važno danas, kad se uzmu u obzir izgledi zemalja u regiji za ulazak u Europsku uniju i njihova potreba za usvajanjem europskih vrijednosti tolerancije i interkulturalnog dijaloga. Kritika suvremene umjetnosti doprinosi tom dijalogu jer otkriva način na koji suvremena umjetnost (de)konstruira nacionalne mitove, nacionalne identitete i predstave koje se stvaraju o drugima, kao i način na koji se nosi s traumatičnim pojavama u društvu.

Projekt stoga definiraju tri glavne teme: suočavanje s prošlošću, društvene promjene i identitet, pa će na njima i biti fokus umjetničke kritike mladih polaznika.

Art moduli podrazumijevaju intenzivan četvoromjesečni mentorski program koji mladim kritičarima omogućava stjecanje iskustva u pisanju kritika, te daje vidljivost objavljivanjem u različitim medijima. U sklopu projekta bit će organizirana tri Art modula, a svakom od njih prethodi natječaj za izbor polaznika. Art moduli započinju javnim predavanjima međunarodnih stručnjaka, nakon čega slijedi rad s mentorima i objavljivanje kritika. Mladi kritičari imat će priliku putovati po zemljama regije kako bi pratili umjetničku produkciju u svim zemljama i upoznali umjetnike. Osim kritika, napisat će i po jedan esej na temu suvremene umjetničke produkcije, a u tu svrhu najbolji od njih dobit će sredstva za istraživanje u drugim zemljama regije.

Projekt 'Criticize this!' organiziraju Kulturtreger i Kurziv (Zagreb), KPZ Beton i SEEcult.org (Beograd) i Plima (Ulcinj), a financiran je u sklopu programa 'Kultura 2007-2013' EU. Partneri u realizaciji projekta su 'Danas', 'Pobjeda', 'Novosti' i Eurozine.

Prvi Art modul projekta 'Criticize this!' organiziran je uz podršku Doma omladine Beograda.

Više o projektu “Criticize this!” na www.criticizethis.org.

Možda će vas zanimati
Kritike
02.01.2012.

Criticize this!: 'Koprena'

Ono što se u romanu propagira kao natprirodna, parapsihološka stvarnost, zapravo predstavlja jedan novi dogmatski kompromis.

Kritike
17.11.2011.

Criticize this!: 'Mogla je biti prosta priča'

Postavlja se pitanje je li sredina ta koja je protagoniste oblikovala kao pasivne ili je zbog njihove inertnosti sredina ostala takvom kakva jest?

Kritike
12.08.2011.

Andrej Nikolaidis: O kritici

Povodom projekta 'Criticize this!' Andrej Nikolaidis u svom tekstu nudi odgovor na pitanje zašto je potrebno kritički razmišljati i pisati.  

12.08.2011.

Criticize this!

Projekt polazi od uvjerenja da se otvoreno i uistinu demokratsko društvo stvara kroz dijalog ne samo unutar jednog društva već i izvan njegovih granica.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu