Bajke za stravično jutro

V. van Gogh: 'De Aardappeleters'
Petak
30.10.2015.
Danas je originalan sadržaj mnogih bajki promijenjen kako bi bolje odgovarao duhu vremena. Suvremene verzije čitaju se djeci za uspavljivanje, ali neke prijašnje inačice izazvale bi (njima i roditeljima) noćne more.

Stravične bajke prošlih vremena uključuju mučenje, silovanje, kanibalizam, čedomorstvo, nekrofiliju, bestijalnost, okrutno kažnjavanje i incest. Tako u bajci Stablo mirte (Giambattista Basile, 1634.) prinčevu ljubavnicu ubija sedam prostitutki kod kojih se princ ranije zabavljao. Kao 'ratni plijen', svaka uzme dio njezinog tijela.

Bajka Doralice (Giovanni Francesco Straparola, 1550.) donosi priču o princezi koju njezin incestuozni otac odluči ubiti nakon što se odbije udati za njega. U originalnoj verziji popularne Crvenkapice, vuk nahrani Crvenkapu ostacima i napoji je njezinom krvlju. Ovu bajku zapisala su braća Grimm, kao i Stablo smreke, još jednu uznemirujuću priču u kojoj, između ostaloga, djevojčica napravi gulaš od vlastitog brata i posluži ga ocu. Dobar tek!

O drugim uznemirujućim bajkama možete čitati u tekstu Melite Linaker.
***

Greta Grakalić Rački

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.
Možda će vas zanimati
Preporuke
08.03.2016.

Brutalnost starih bajki

Odlično prevedene 'Grimmove bajke za male i velike' Philipa Pullmana veliki su izvor bajki i vrijednih komentara.

Piše: Zvjezdana Balić

Preporuke
14.01.2015.

Zašto lovac lovi vuka?

U zbirci bajki za odrasle 'Čovječuljak', Aleksandar Prokopiev smješta poznate bajke i legende u moderni kontekst uz čapekovski humor.

Piše: Vesna Solar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu