Akcija u Booksi! Sad ili nikad!

Utorak
26.05.2009.

Poštovani čitatelji booksinih stranica te posjetitelji booksine knjižare,

obavještavamo vas da smo opet i ponovno, jednom i zasvagda odlučili promijeniti paradigmu. Ovaj puta usmjerili smo se na velike igrače, mega-knjižare i knjižarsko-novinsko-izdavačke lance koji misle da će uništiti nas male i nezavisne, sakrivene u sporednim ulicama grada. E, pa, neće! Zašto? Zato što naša promjena paradigme uključuje potpuno čišćenje knjižare Booksa od sve šund literature, svih self-help knjiga i mega-bestselera, priručnika (pardon, njih ni do sad nismo držali) i tkanja života, krvnih kuharica i chick lita, sve kako bismo vam omogućili pristup pravoj literaturi koja, ne biste vjerovali, još uvijek postoji i moguće ju je kupiti, čak i novcem. S tim u vezi, u knjižari Booksa od sutra ćete moći neometano listati probrane listove papira s najboljim sadržajem. Uz to, pobrinuli smo se da svaki mjesec među ovim već probranim djelima dodatno proberemo ona koja ćemo vam ponuditi na posebnom popustu i pladnju, pa vam tako, od četvrtka 28. svibnja pa sve do kraja lipnja nudimo izdanja Naklade Pelago s popustom do 30%. Tek primjera radi, najnovije izdanje ove male, ali agilne izdavačke kuće, kultne i opsegom poveće, tvrdoukoričene Školice Julia Cortázara u četvrtak, na dan promocije, moći ćete nabaviti za nesebične 152 kn, umjesto 190 kuna koliko košta u svim ostalim knjižarama u gradu. Par nesebičnih riječi i o ostalim knjigama koje toplo preporučamo jer smo ih pročitali!


Prvo izdanje Naklade Pelago jest Priča koja slijedi, kratki roman suvremenog nizozemskog pisca Ceesa Nootebooma objavljen 2004. godine, o kojem autor kaže: "To je knjiga o posljednje dvije sekunde čovjekova života u kojima se spajaju sjećanja i zagonetni mentalni manevar nužan da se prijeđe iz jednog stanja postojanja u drugo".

Potom slijede Sva jutra ovoga svijeta, kratki roman Pascala Quignarda u kojem se kroz priču o dvojici glazbenika iz XVII. stoljeća pripovijeda o istim mentalnim manevrima o kojima govori Cees Nooteboom, samo iz drukčije perspektive.

Kad smo već kod mentalnih manevara, roman Dan napuštenog psa belgijske spisateljice Caroline Lamarche mogao bi nositi i podnaslov stilske vježbe iz usamljenosti. Vozač kamiona, svećenik, žena koja napušta ljubavnika, prodavač voća te majka i kći u prizoru psa koji juri uz autocestu nalaze provokaciju za vlastite priče i introspekciju. O usamljenosti govori i već spomenuti Cees Nooteboom u romanu U planinama Nizozemske, suvremenoj parafrazi bajke o Snježnoj kraljici.

Slijedi Kolekcionar, prvi roman Johna Fowlesa (s izrazito puno mentalnih manevara!) za kojeg je Fowles još za života dobio izvrsne kritike i predviđanja da mu predstoji svjetska slava što se i obistinilo nakon objavljivanja Ženske francuskog poručnika (za koju apeliramo na Pelago da je izda jer je trenutno nenabavljiva). Kolekcionar žanrovski pripada kriminalističkom romanu u kojem se na literarno briljantan način razotkriva psihologija zločina (jesmo vam rekli!) te društvene anomalije, licemjerje i učmali kodovi građanskog društva koji takve zločine potiču.

Godina je 2009. i od Priče koja slijedi stigli smo do Školica Julia Cortázara. Školice su, naime, knjiga koju je malotko čitao jednom, mnogi je nisu čitali nijednom, a zahvaljujući vještini, hrabrosti i predanosti prevoditelja Dinka Telećana imamo priliku za (ponovno) čitanje.


Niz publicističkih i esejističkih djela Pelago je započeo 2005. godine knjigom Sahranite me uspravno Isabel Fonseca. Riječ je o jednoj od najupečatljivijih studija o Romima istočne Europe i Balkana koju je autorica pisala na temelju oskudne historiografske građe i bogatih iskustava koja je stekla putujući i boraveći u romskim sredinama od Praga do Tirane.

Noga filologa Nevena Jovanovića nije anatomski priručnik (takve više ne držimo u knjižari) već je nastala kao izbor iz kolumni koje autor već desetak godina objavljuje u dvotjedniku Zarez i u kojima antičke pisce, srednjovjekovne latiniste, građane polisa, junake trojanskog rata ili arena majstorski provodi od davnih dana do našeg vremena te povezuje klasični pisani tekst i živu svakodnevnicu.

Fragmenti ljubavnog diskursa Rolanda Barthesa u prijevodu Bosiljke Brlečić objavljeni su 2007. godine, trideset godina nakon što su objavljeni u Francuskoj. Riječ je o jednoj od najpoznatijih knjiga iz Barthesove kasnije faze koju obilježava prijelaz od uže semioloških istraživanja prema šire literariziranom i autobiografskom bavljenju fenomenima kulture. Radi se mentalnim manevrima na jedan drugačiji način. Bosiljka Brlečić je za prijevod ove knjige dobila godišnju nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca za 2007. godinu.

Ogled Svijet u sjeni Nenada Popovića posvećen je ljudima koji su od šezdesetih godina prošlog stoljeća u velikom broju odlazili u zemlje zapadne Europe na privremeni rad u inozemstvo, kako je to opisala službena jugoslavenska politika, a neslužbeno su se nazivali gastarbajterima. Riječ je o knjizi napisanoj s puno žara i angažmana, a prati je i dossier s autorovim izborom dokumentacije o životu gastarbajtera.


Za vizualni identitet svih Pelagovih izdanja zaslužni su Željko Serdarević i Dragan Mileusnić, a za užitak u čitanju prevoditelji i prevoditeljice (kronološkim redom objavljivanja): Gioia Ana Ulrich (romani Ceesa Nootebooma), Zlatko Wurzberg i Saša Sirovec (Sva jutra ovoga svijeta), Andrea Meić (Sahranite me uspravno), Bosiljka Brlečić (Dan napuštenog psa, Fragmenti ljubavnog diskursa), Nada Šoljan (Kolekcionar) i Dinko Telećan (Školice).

Nadamo se da će naša promjena paradigme kod vas naići na klimanje glavom, odobravanje, oduševljenje pa i ushit. 

Srdačno,

uslužno i načitano osoblje vaše najdraže knjižare.

Možda će vas zanimati
U fokusu
08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu