Page arrow

Počinje 'Europea u Dvorištu'

Large petra ljevak  ivana simi  bodro i  i kristijan vuji i
Ponedjeljak
14.09.2015.
U kafiću U Dvorištu predstavljen je književni program Europea u Dvorištu koji se održava treću godinu u organizaciji Naklade Ljevak. Program će do kraja godine ugostiti četvero europskih autora u spomenutom kafiću. 
Na predstavljanju su govorili vlasnik kafića Matija Powlison Belković, glavna urednica Naklade Ljevak Petra Ljevak, te urednici Ivana Simić Bodrožić i Kristijan Vujičić koji su otkrili detalje o programu.
Ivana Simić Bodrožić objasnila je da Europeu posebnom čine njeni gosti - kvalitetni europski autori koji ne rade unutar engleskog govornog područja. Premda su tako različiti i iz toliko različitih krajeva, nevjerojatno je koliko sa svima njima imamo zajedničko, rekla je, te dodala da i ove godine program dovodi autore različitih poetika i narodnosti, no zajedničko im je što svojim djelima preispituju identitet i odnos prema drugačijem.
Program otvara mlada slovenska autorica Nataša Kramberger (1983.) koja će predstaviti roman Nebo u kupinama. Temu romana čini neobično prijateljstvo između djevojke iz slovenske provincije i starca iz Istočne Italije koji žive u Amsterdamu. Autorica gostuje 22. rujna, a na tribini sudjeluje i prevoditeljica Jagna Pogačnik.
Slijedi cijenjeni portugalski pisac Afonso Cruz koji će 6.10. publici predstaviti roman Kokoschkina lutka, za koji je autor primio Nagradu EU za književnost. Vujičić je otkrio da naslov romana dolazi od bizarne istinite priče o slikaru Oskaru Kokoschki koji je svoju voljenu djevojku zamijenio lutkom istog izgleda, vodio je na večere i u operu, da bi joj jedne noći u napadu bijesa razbio bocu vina u glavu.Na razgovor s Cruzom stižu i prevoditelji djela Dejan Trdak Tanja Tarbuk.
Slijedi češki pisac Tomaš Zmeškal koji je hrvatskoj publici poznat po romanu Ljubavno pismo klinopisom. U Zagrebu će 3.11. predstaviti roman Životopis crnog i bijelog janjeta o djetinjstvu Afrikanca u Češkoj. Glavni lik odrasta u nominalno ravnopravnom društvu koje ipak prikriva niz predrasuda, rekla je Ivana Simić Bodrožić. Uz Zmeškala gostuju Alen Novosad i urednica Jadranka Pintarić.
Posljednji gost je jedan od najznačajnijih mladih španjolskih pisaca Cristian Crusat koji će 24.11. predstaviti zbirku priča Kratka teorija putovanja i pustinja o vanjskom i unutarnjem putovanju likova te potrazi za vlastitim identitetom. S Crusatom će razgovarati prevoditelj Matija Janeš i urednik Branko Čegec.
O detaljima Europee, njenim autorima i djelima moći ćete čitati na portalu Booksa.hr koja medijski pokriva događaj.

info i foto: Naklada Ljevak
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage eu 15.03.2017.

Novi europski kanon?

Što je 'Nagrada EU za književnost', kako se dodjeljuje i koja je njena uloga u stvaranju zajedničke europske kulture?

Piše: Lina Gonan

Intervju
Homepage jan nemec 13.03.2017.

'Drtikolova osobnost je presnažna za klasični roman'

Razgovarali smo s Janom Němecom, autorom biografije 'Povijest svjetlosti' o izuzetnom češkom avangardistu Františeku Drtikolu.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage nata a 27.09.2015.

'Stiže post-Tito generacija pisaca'

Razgovarali smo s mladom slovenskom autoricom Natašom Kramberger koja je gostovala u programu 'Europea u Dvorištu'.

Piše: Lina Gonan

Intervju
Homepage siskin 02.10.2014.

'Svoj jezik i volim i mrzim'

Razgovarali smo Mihailom Šiškinom, jednim od najznačajnijih ruskih pisaca danas, o smrti, jeziku i hrvatskom prijevodu romana 'Pismovnik'.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu