Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Mailer na uvid javnosti

Large 595
Nedjelja
06.01.2008.

Arhiv od 1.000 kutija, koji sadrži rukom i strojem ispisane rukopise više od četrdeset knjiga te oko 25.000 pisama, fotografija, bilježnica i privatnih papira poput ugovora s izdavačima i poreznih prijava, za tričavih 2,5 milijuna dolara Centru je 2005. godine prodao sam Norman Mailer (čiji dossier možete pročitati ovdje).

Otvaranjem arhiva, koji prati Mailerov rad od 1930. do 2005., na svjetlo dana izašli su neki nikad objavljeni uradci poput romana No Percentage kojeg je napisao dok je studirao na Harvardu te dvije priče koje je napisao kao klinac: 'Adventures of Bob and Paul' koju je napisao kad mu je bilo 8, te 'The Martian Invasion' koju je napisao s 11.

Uz to, arhiv sadrži Mailerova korespondenciju s mnogim slavnim ličnostima poput Allena Ginsberga, Aldousa Huxleya, Muhameda Alija i Johna Lennona, a imena u sačuvanom adresaru pokazuju šarene Mailerove afinitete – družio se s Playboyjevim zecom Hughom Hefnerom, ali i s feministkinjom Gloriom Steinem.

Centar Harryja Ransona, osnovan 1957. posjeduje jednu od najvrednijih književnih zbirki u SAD-u, procijenjenu na otprilike 1 milijardu dolara, u kojoj se nalaze arhivi pisaca poput Dona DeLillaLeona Urisa, Isaaca Singera i Jamesa Jonesa. Ipak, u četvrtak otvoren Mailerov arhiv daleko je najopsežniji za što je, navodi Thomas Stanley, upravitelj Centra, najzaslužnija Mailerova majka Fanny Schneider, koja je toliko vjerovala u genijalnost svoga sina da je sačuvala sve njegove zapise.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu