Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kiklopi 2007.

Large 552
Utorak
11.12.2007.

Nakon svih silnih nagrada o kojima smo vas u zadnje vrijeme izvještavali, došlo je vrijeme da pogledamo što se ove godine događalo u našem dvorištu. Već zadnje četiri godine to doznajemo čitajući rezultate nagrada Kiklop koje je 2004. godine utemeljio Sa(n)jam knjige u Istri s ciljem valorizacije nakladničke struke i svekolikog hrvatskog rada na knjizi.

Ovaj svekoliki rad obuhvaćen je u 12 kategorija koje pokrivaju manje-više sve segmente knjige kao tržišnog proizvoda. Za ovogodišnje Kiklope natjecala su se djela hrvatskih nakladnika objavljena u razdoblju od 1.10.2006. do 30.9.2007. i to ona namijenjena knjižarskoj prodaji.

No, iako je kategorija puno i prijavljenih knjiga još više (196 naslova i autora) svejedno ne možemo sa sigurnošću reći da ovim rezultatima nismo ostali zakinuti za neko samozatajno remek djelo koje je ostalo neprijavljeno pa samim time nije moglo biti proglašeno najboljim. Naime, kako izdavači, autori, urednici, prevoditelji i sl. sami prijavljuju naslove koji ulaze u konkurenciju (što se još i plaća), među njima postoje i oni kojima je to mrsko (možda smatraju da ne bi smjeli sami ocjenjivati svoj rad, već bi to trebali raditi drugi), neki se srame, a neki čak s gnušanjem odbijaju sudjelovati u takvoj vrsti samopromocije.

A što su kao dobro u gomili prečitanih i pregledanih izdanja iz ove godine ocijenili članovi strukovnih udruga, profesori hrvatskih visokih učilišta, urednici i lektori nakladničkih kuća, novinari u kulturi i književni kritičari stoji popisano u nastavku teksta. Razvrstano po kategorijama.

Urednik godine 
Seid Serdarević (Fraktura)

Biblioteka godine 
'Na tragu klasika' Irene Lukšić (Disput i Hrvatsko filološko društvo)

Prozno djelo godine
Sonnenschein Daše Drndić (Fraktura)

Debitantska knjiga godine 
Svijet i praktična žena Zrinke Pavlić (Jesenski i Turk)

Pjesnička zbirka godine 
Rijeka sigurno voli poplavu Sanje Lovrenčić (Autorska kuća)

Knjiga eseja godine 
Filološke dvoumice Inoslava Beškera (Jesenski i Turk)

Publicistička knjiga godine 
1941. – godina koja se vraća Slavka Goldsteina (Novi liber)

Znanstveno-popularna knjiga godine 
Od Bacha do Bauhausa Viktora Žmegača (Matica Hrvatska)

Dječja knjiga godine 
Mali veliki svijet Luke Paljetka i Svjetlana Junakovića (Algoritam)

Knjiga inozemnog autora godine 
Snijeg Orhana Pamuka u prijevodu Marte Andrić (Vuković i Runjić)

Prijevod godine 
Ante Stamać za Fausta Johanna Wolfganga Goethea (Školska knjiga)

Oblikovanje knjige godine 
Dean Žilić za knjigu Japan Vladimira Devidèa (Školska knjiga)

Ovogodišnjim Hitom godine, titulom koja se dodijeljuje autoru i nakladniku iz Hrvatske temeljem podataka o prodaji i čitanosti knjiga koje provodi Puls, nezavisna agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja proglašena je Frida ili o boli Slavenke Drakulić.

Osim priznanja za rad i kvalitetu svi navedeni otišli su kući s brončanim statuama, radom kipara i slikara Josipa Diminića.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu