Page arrow

Tokarczuk i Grossman na FSK-u

Large fsk plakat 2018 za press   copy Ivan Stanišić, plakat za FSK (dio vizuala)
Srijeda
27.06.2018.
Od 2. do 8. rujna u Zagrebu i Splitu očekuje nas šesti Festival svjetske književnosti u organizaciji izdavačke kuće Fraktura
Festival su u Klovićevim dvorima predstavili Seid Serdarević, Goran Gavranović, Tomica Bajsić i Sibila Serdarević.
Seid Serdarević, direktor festivala, objasnio je da ovogodišnje izdanje nema zemlju u fokusu, nego će se predstaviti preko sto autora iz dvadesetak država sa svih kontinenata. Na otvaranju festivala, 2.9. u Kinu Europa, gostuje Olga Tokarczuk, poljska književnica i dobitnica ovogodišnje nagrade Man Booker International. Tokarczuk će u Europi predstaviti svoj monumentalni roman Knjiga Jakubova čije se hrvatske izdanje očekuje ovih dana. 
Druga velika imena su najpoznatiji izraelski pisac David Grossman koji je istu nagradu Man Booker International dobio lani, a koji je 2016. gostovao kod Davida Albaharija u Booksinom programu Piščev dnevnik.

Stižu i australski pisac Richard Flanagan, dobitnik britanskog Bookera 2014., Francuz Frederic Beigbeder, švedski pisac Jonas Hassen Khemiri, portugalski pisac Jose Luis Peixoto koji će predstaviti svoju novu knjigu o Sjevernoj Koreji. Gostuju i hrvatska autorica Rada Iveković, talentirani nigerijsko-američki pisac Chigozie Obioma, meksički politički pisac Antonio Artuňo, te domaće snage Damir Karakaš, Tea Tulić, Alojz Majetić, Andrija Škare i drugi. 
Seid Serdarević objasnio je da se format festivala nadovezuje na prošlu godinu – pojedini gosti će sudjelovati na tribini Razotkrivanje, u programu Dvostruki portret supostavit će se jedan domaći i jedan strani pisac, a na programu Književna matineja pisci će komentirati svoje djelo sa srednjoškolcima. Mimo usko književnih tema očekuju nas okrugli stolovi (posvećeni temama satire,  pokretu #MeToo, milenijalcima...), filmski program posvećen scenarističkom radu Mirka Kovača, likovni i glazbeni program. 
Novina je što će se na večernja događanja ulaziti s vaučerom. Kupnjom ulaznice (za 10 ili 20 kuna) posjetitelji će dobiti iznos na vaučeru koji mogu iskoristiti kao popust na kupnju knjiga u festivalskoj knjižari. 
Goran Gavranović, urednik 24 sata, predstavio je novinarsku radionicu za srednjoškolce koja se nadovezuje na Književnu matineju, a koja se drugu godinu odvija u okviru FSK-a. Gavranović je lanjsku radionicu opisao kao uspješan kontakt s mladim čitateljima i novinarima prilikom koje je, kako kaže, naučio više nego sami polaznici. I ove godine radionicu će voditi novinari i urednici tjednika 24 sata Express
Gavranović je također najavio da će se u okviru FSK-a održati izložba satire objavljene u dnevnim novinama 24 sata. Izložba će se održati u KIC-u, a Gavranović se nada da će 'objekti' satire, ponajprije političari, doći na izložbu i nasmijati se sebi samima. 
Tomica Bajsić je u ime Hrvatskog PEN centra predstavio ovogodišnji nastavak suradnje s Festivalom. U PEN-ovom dijelu programa dolaze Francesca Cricelli i Thiago Ponce de Moraes koji pišu poeziju i predaju na sveučilištu u São Paolu i Riu de Janeiru. Stiže i Bartholomew Ryan, filozof i profesor iz Lisabona, stručnjak za Fernanda Pessou kojem će biti posvećen jedan večernji program.
Naposljetku, Sibila Serdarević predstavila je likovni program Festivala koji je nastao ponajviše u dugogodišnjoj suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, a koji se proširio van okvira Festivala. Tako je izložba dosadašnjih radova postala dio Biennala ilustracije koji se održava u Klovićevim dvorima. U suradnji s ALU-om održani su i natječaji za vizual festivala, a dobitnički rad Ivana Stanišića ujedno je plakat festivala
Konačni popis gostiju još nije potvrđen i čini se da organizacija Festivala sprema nova iznenađenja. O svemu ćete moći čitati na Booksinom portalu koji je jedan od medijskih pokrovitelja Festivala. 
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 17240480 1458647204167270 452121624453360754 o 24.10.2018.

'Prevođenje mi je važno koliko i pisanje poezije'

Pjesnik Thiago Ponce de Moraes je prigodom 'Festivala svjetske književnosti' razgovarao s nama o suvremenoj brazilskoj književnosti.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 40684545 1790366387684639 6903647130699694080 o 16.10.2018.

'Pisac treba pisati o onome što ne poznaje'

Razgovarali smo s Richardom Flanaganom, australskim piscem, dobitnikom Bookera i gostom Festivala svjetske književnosti.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage gauss 13.09.2016.

'Želim prodrmati ukorijenjene predodžbe'

TEMA TJEDNA 'Festival svjetske književnosti' - Razgovarali smo s Karl-Markusom Gaussom, važnim evropskim putopiscem.

Piše: Neven Svilar

U fokusu
Homepage reinhard kleist castro 15.09.2015.

Književnost i društvena promjena

Na Festivalu svjetske književnosti mnogi su raspravljali o tome mogu li i trebaju li pisci potaknuti političke promjene.

Piše: Lina Gonan

Kritike
Homepage holokaust 13.09.2015.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Piše: Ivan Tomašić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu