Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Domaćice' na Interliberu

Large 468
Utorak
06.11.2007.

O prelasku Krune Lokotara iz AGM-a u Algoritam pisalo se posvuda, pa tako i na ovim stranicama. Prvi roman koji je izašao u njegovoj biblioteci 'Kalibar' roman je prvijenac Nade GašićMirna ulica, drvored koji  je pokupio uglavnom pozitivne kritike. Nakon tvrdo ukoričenog izdanja koje je otvorilo biblioteku, uslijedile su meke korice (samim time i jeftinije cijene) za druge autore.

Riječ je o knjigama Zdenka MesarićaGaraža, Marijane OgresteKoliko košta gram, Andree PisacDok nas smrt ne rastavi ili te prije toga ne ubijem, Zorana TomićaNebo su prekrili galebovi – štafeta priča osviještenog komunalca i Ivana VidićaOna govori/Violator.

Prerano je suditi kakva će biti kritička recepcija ovih naslova, premda neki kritičari (među ostalima i Božidar Alajbegović na svom blogu) već sada zamjeraju Lokotaru i Algoritmu nejednak tretman vlastitih autora, pozivajući se pri tom na različitu opremu izdanja i količinu medijske promocije koju su ista dobila.

Dok je prva knjiga bila hibridni krimić sastavljen od sijaseta stilističkih postupaka i isprepletanja različitih razina diskursa, ostale knjige žanrovski variraju od pikarskog romana pa do postmodernističkih pasaža o Velegradu. Kako će proći ova žanrovska mješavina znat će se konkretnije nakon ovotjednog Interlibera, nakon kojega je i zakazan susret s Algoritmovim piscima.

Susret je najavljen za desetak dana, točnije 15. studenog u Močvari, gdje će gostovati svih pet pisaca, a raspravu će, po običaju, moderirati Roman Simić Bodrožić. Shvatite to kao poziv da se sami uvjerite u kvalitetu novoobjavljenih naslova.

A kad smo već kod 'domaćica' spomenimo i neke druge friško objavljene i prigodno tempirane. Prvo nas je iznenadila Fraktura koja je za Interliber spremila čak tri knjige domaćih autora. Šibajući mrtvoga konja, brutalno iskren roman o pravom hrvatskom luzeru, čovjeku koji je raskrstio sa svime i koji od svijeta ne očekuje gotovo ništa dolazi iz pera Milana Fošnera, što se iz ovog kratkog opisa dalo i naslutiti. S obzirom na izdavača, čini se da se Fošner dobro snašao u dugoj prozi.

Cigarete i tablete zbirka je urbanih kratkih priča prerano preminulog glazbenika i pisca Krešimira Blaževića. Priče govore o odrastanju, djetinjstvu, školovanju i današnjoj svakodnevnici opterećenoj politikom. Uz ove dvije proze na Frakturinom će se štandu naći i poezija i to u knjizi Pijesku već oplakanom, prvoj višestruko nagrađivanoj zbirci poezije Tita Bilopavlovića koja nakon 40 godina doživljava svoje faksimilno izdanje. Poezije se nije klonio ni V.B.Z. koji je objavio Ervina Jahića i njegove Kristale Afganistana angažirano-obojenu zbirku pjesama.

Nove 'domaćice' Naklade Ljevak već su se našle na policama knjižara, ali spomenimo ih svejedno još jedanput. Tu je Katedrala Ive Brešana s mjestom radnje u Šibeniku te Ubožnica za utvare – 10 pripovijesti o nemogućim ljubavima vrsnog pjesnika Delimira Rešickog s, dakako, 10 priča o nemogućim ljubavima.

Za kraj, svakako vam moramo spomenuti i trojac Pilić, Šimpraga, Antunac. Nakon Kavica Andreja Puplina, Durieux je objavio i drugi roman Dalibora Šimprage, Anastasia koji se bavi postratnim hrvatskim realitetom na razmeđu kaotičnih devedesetih i korporacijsko-kapitalističkih 2000-ih, dok je Konzor svoje redove pojačao Zoranom Pilićem i Aljošom Antuncem. Aljoša Antunac u svojoj se zbirci kratkih proza Neka vrsta ljubavi nadovezuje na roman Poslije zabave koji ste imali priliku u cijelosti pročitati u 12. broju časopisa Libra Libera, a od Pilićeve zbirke priča Doggiestyle očekujemo puno i imamo neki jako dobar predosjećaj. Možda smo zato i dogovorili promociju u Booksi. Ali o tome kad prođe Interliber.

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage liber 16.11.2017.

Liber 2017: Judi, libri i beštimje

Booksina delegacija, pod mudrim vodstvom Ane od Officea, posjetila je 40. Inteliber i prošla mnoge Scile i Haribde.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage interliber 17.11.2015.

Interliber - nikad bolji?

Dostupni podaci o Interliberu podsjećaju na baratanje informacijama o turističkoj sezoni. No, ništa se bitno ne mijenja, osim što neki manji izdavači vidno nedostaju. 

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage interliber 15.11.2013.

O istosti i nepromjenjivosti Interlibera

Činjenica da je sajam toliko isti kao i uvijek daje mu posebnu notu nadrealnoga, a knjige se ukazuju tek kao čudesna kulisa te pomaknute stvarnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu