Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Bogati pisac Dybek

Large 391
Srijeda
26.09.2007.

Stuart Dybek, čikaški pjesnik i pisac kratkih priča, prošlog je tjedna podebljao svoj račun za dobrih 530.000 dolara, a da nije pobijedio na lutriji niti dobio na kladionici.

Dybek, autor cijenjenih zbirki The Coast of Chicago i I Sailed With Magellan, dobitnik je dviju prestižnih donacija; Fondacije MacArthur koja svoje izabrane 'genije' nagrađuje sa 100.000 dolara godišnje u periodu od 5 godina te Fondacije Dungannon koja je 65-godišnjeg autora nagradila s 30.000 dolara vrijednom nagradom Rea za kratku priču.

Izazvani velikom svotom koju su američke kulturne institucije voljne dodijeliti jednom pjesniku ne postavljajući nikakve zahtjeve, upitali smo se je li takav scenarij uopće moguć na domaćoj sceni i mahom zaključili da nije.

Vrle hrvatske institucionalne novčane pomoći autorima toliko su zanemarive da ih se književnici javno odriču, a šanse da dignu neku veću lovu imaju jedino sudjelovanjem na natječajima izdavačkih kuća, koje pak nagrađuju gotova djela, a ne cjelokupan autorov rad.

Stuart Dybek će, kao i još 23 ovogodišnjih stipendista Fondacije MacArthur, sljedećih 5 godina provesti ne brinući se kako će platiti režije ili kupiti polovni kompjuter, s čime kod nas muku muče čak i oni književnici čija su djela uvrštena u obaveznu školsku lektiru.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu