Booksina terasa otvorena je svakim danom (osim ponedjeljka) od 10 do 18h. / Booksa's terrace is open from 10am to 6pm.
Close
Page arrow

Zanimanje: dramaturg - dramaturgija u kazališnim institucijama

Large 2
Ponedjeljak
03.05.2021.

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i Booksa nastavljaju suradnju na ciklusu tribina Zanimanje: dramaturg. Tema koja je ovoga puta bila predstavljena jest dramaturgija u kazališnim institucijama.

U parku ispred Bookse sudjelovali su Nataša Antulov, dramaturginja donedavno zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, Dubravko Mihanović, dramaturg zaposlen u Gradskom dramskom kazalištu Gavella i Mirna Rustemović, dramaturginja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tribinu je moderirala članica SPID-a Lucija Klarić, predstavljena u prethodnom ciklusu Nove generacije.Premda većina dramaturga radi upravo u prekarnim uvjetima, bez mogućnosti stalnog zaposlenja i dugoročnog planiranja vlastite prakse, u sistematizacijama većine domaćih kazališta predviđeno je radno mjesto dramaturga. Međutim, tek vrlo mali broj tih kazališta ima zaposlene dramaturge na tim radnim mjestima. Razgovor je pokušao dati odgovore na pitanje zašto je tome tako te što bi uopće trebao raditi dramaturg zaposlen u jednoj kazališnoj instituciji i koji odnos on/a zauzima u čvrstim hijerarhijama institucionalnog kazališta.

Ciklus tribina Zanimanje: dramaturg posvećen je temama specifičnih oblika i uvjeta rada u polju dramaturgije, njihovim nevidljivim aspektima te položajem takvog rada u odnosu na kulturne i obrazovne institucije. Njime Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela najavljuje objavu strukovnog priručnika za definiranje radnih i autorskih prava te određivanje pravednih naknada za rad u polju filma, televizije, radija, izvedbenih umjetnosti i videoigara, kojime kao strukovna udruga želi doprinijeti vidljivosti svog članstva i polja rada, ali i otvoriti dijalog s ostalim radnicima u kulturi u nadi da će zajednički izboriti bolje uvjete za rad i adekvatnije budžete za kulturu na razini države.

***

Razgovore 'Zanimanje: dramaturg' financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage djsda 06.11.2020.

Nove generacije: pisanje za TV serije

U suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela u Booksi je predstavljena tema pisanja scenarija za TV serije.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage superman2 25.10.2012.

Dr. Ostojić: internetsko novinarstvo

Novinarka Iva iz redakcije 'vrt' želi vratiti vjeru u svog idola tiskanog novinarstva - Clarka Kenta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu