Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.
Piše: Booksa Booksa

VIDEO: Razumijem što čitam - razgovor s Evelinom Rudan

Large 58033028 2136212193081884 5793641630804213760 n Tara Jović, Evelina Rudan i Ela Horvat
Četvrtak
02.05.2019.

Razumijem što čitam projekt je koji provode Booksa i Klasična gimnazija, u sklopu kojega su srednjoškolci osmislili prethodno objavljene videe na temu Sarajevskog Marlbora i Proklete avlije, a u školi su potom ugostili Miljenka Jergovića.

Ovoga puta u Booksi smo ugostili pjesnikinju Evelinu Rudan, čije smo pjesme iz zbirke Pristojne ptice obrađivali na čitateljskom klubu, a učenici su potom osmislili video u kojemu analiziraju odabranu pjesmu Piramida. Video stiže idući tjedan!

S Evelinom su razgovarale Tara Jović i Ela Ćurlić, učenice Klasične gimnazije. Neke od tema bile su njezin dosadašnji pjesnički rad, prednosti i mane pisanja na čakavskom i štokavskom, važnost zvučnosti u njezinim pjesmama, poezija koju čita i preporučuje. Evelina je pročitala i nekoliko pjesama iz svoje nadolazeće zbirke, a glazbena pratnja bio je Juraj Valentić.

***

Razumijem što čitam naziv je projekta koji su provodile Booksa i Klasična gimnazija.

U sklopu projekta učenici su na čitateljskim klubovima čitali odabrane naslove i o njima razgovarali, a potom snimili video kritike na temu Sarajevskog MarlboraProklete avlije, pjesme Piramida te pjesme Ti koja imaš nevinije ruke.

Učenici su potom ugostili autore čija su djela čitali, a objavljene su i snimke razgovora s Miljenkom JergovićemEvelinom Rudan te Lukom Ostojićem.

Srednjoškolci su se okušali i u pisanju kritika pa je tako Zara Bangoura pisala o Sarajevskom Marlboru, Ela Ćurlić o knjizi Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja, Antun Habajec o Sarajevskom Marlboru i poeziji Eveline Rudan te Antonija Lozo o poeziji Vesne Parun i Eveline Rudan.

Projekt Razumijem što čitam podržalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage photo 1521431646776 bf2c4cd302d3 17.11.2020.

Krokiji nove usmenosti

Zbirku 'Smiljko i ja si mahnemo' Eveline Rudan teško je jednoznačno odrediti kao zbirku pjesama, a u njoj okupljene tekstove okarakterizirati isključivo kao pjesme.

Piše: Tomislav Augustinčić

Poezija
23.04.2009.

Evelina Rudan

Izbor pjesama
Intervju
Homepage 245 24.04.2009.

E. Rudan: Poezija nudi slobodniju slobodu

'Poezija priznaje tu neuhvatljivost, odmaknutost, stanje između jave i sna... Zato u vremenima koja se prave da su jasna postaje nedraga.'

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu