Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Štefica Cvek u dijalogu: Marić, Šumić, Trifunović

Srijeda
07.06.2023.

Na petom u nizu događaja "Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama" u Booksi su gostovale spisateljice Mihaela Šumić i Senka Marić, obje dobitnice Nagrade Štefica Cvek 2022. godine, te prevoditelj Aleksandar Trifunović. Razgovor je moderirala Ivana Dražić, urednica portala Booksa.hr i članica žirija nagrade.

„Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” je projekt zamišljen kao serijal od šest književnih događaja, koji imaju za cilj jačanje, promociju i kritičku analizu suvremene feminističke, kvir i društveno angažirane književnosti u većini post-jugoslovenskih zemalja. Projekt također ima za cilj stvoriti dijalog između književnica/ka i prevoditelja/ica, i potaknuti prijevode između BHSC, slovenskog, makedonskog i engleskog jezika.

Regionalni feministički kolektiv književnih kritičarki Pobunjene čitateljke, osnovao je 2021. godine prvu regionalnu feminističku književnu nagradu „Štefica Cvek”, koju je početkom 2022. godine dobilo devetoro autora/ica koji pišu na BHSC jeziku. Naglasak nagrade nije natjecanje, već selekcija i promocija vrijednih društveno-angažiranih i estetski inovativnih djela ne samo feminističke, već i kvir, antikolonijalne, neomarksističke i drugih progresivnih pristupa književnosti. Tako devetoro autorica predstavlja ravnopravne dobitnice/ke nagrade.Usprkos višegodišnjim nastojanjima da se književna scena u regiji bolje poveže – što je također i jedan od ciljeva nagrade „Štefica Cvek” – regionalna književna scena je i dalje fragmentarna.

Mnoge dobitnice/i nagrade „Štefica Cvek” ostaju neobjavljeni u susjednim državama, a neke od njih su čak i jedva poznate van granica svojih zemalja. Ovo odražava širi problem gdje se čak ni svi najpopularniji autori/ice ne prevode i objavljuju u drugim zemljama u regiji. Poseban problem predstavlja nedovoljan prijevod književnih djela između BHSC, slovenskog i makedonskog jezika. Cilj je doprinijeti rješavanju ovih problema nizom od šest književnih događaja koji će se dogoditi u Hrvatskoj (Zagreb), Srbiji (Beograd), Bosni i Hercegovini (Sarajevo) i Sjevernoj Makedoniji (Skoplje).

Možda će vas zanimati
Kritike
12.12.2023.

'Noćni autobus': Izvan Jugoormana

Stefan Alijević je ambicioznim pristupom u ovoj zbirci priča pokušao raskrinkati patologiju savremenog društva, otvarajući neke vrlo bitne teme.

Piše: Dalibor Plečić

Podcast
02.11.2023.

Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Mizogini ispadi u književnom polju postaju gotovo pa pravilo, dok s druge strane jača udruživanje književnica i kritičarki. Koja je u tom kontekstu uloga 'Štefice Cvek' - Nađa Bobičić pitala je Daru Šljukić i Maju Abadžija.

Kritike
24.10.2023.

'Reci vatra': Dublji, tamniji jezik

Zbirka Selme Asotić može se odrediti kao oprezan ulaz u dublje, tamnije slojeve jezika; vješta igra stilskih figura, ali u izrazu univerzalnog ljudskog iskustva, emocija i stanja.

Piše: Lucija Butković

Kritike
11.07.2023.

'Ofelija, baštovanka': Što slijedi kad se vrt prekopa?

'Ofelija, baštovanka' Nikoline Todorović sadržaj smješta u različite slojeve jezika, istražujući njegovu dubinu i prohodnost.

Piše: Lucija Butković

Kritike
13.06.2023.

'Imenik Laure Carvalho': Jezik kao šaka krvi i zuba

Zbirka poezije 'Imenik Laure Carvalho' Mihaele Šumić ostvarenje je koje zahtijeva posvećenog čitatelja, ali ga, uvjerljivošću i originalnošću, prirodno zadržava uz tekst. 

Piše: Lucija Butković

Podcast
17.05.2023.

Booksin podcast: 'Lakše nam je zajedno!'

An. Fazekaš, Dara Šljukić i Maja Abadžija iz kolektiva 'Pobunjene čitateljke' rekle su nam ponešto o aktualnoj crowdfunding kampanji, novostima u nagradi 'Štefica Cvek' i ovogodišnjem procesu nagrađivanja.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu