Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Pitaj što te zanima - spisateljice u dijalogu

Large 244102420 1694466730754391 263014742562786663 n
Petak
08.10.2021.

U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u parku ispred Bookse održala se nova tribina naziva Pitaj što te zanima - spisateljice u dijalogu.

Prvo izdanje naziva Zatvorenost/isključenost/otpor ugostilo je autoricu romana Sinovi, kćeri i jednu od naših nacionalno i internacionalno najpoznatijih spisateljica, Ivanu Bodrožić, te autoricu zapaženog debitantskog romana Junak ili čudovište Mirtu Maslać. S njima je razgovarala Luiza Bouharaoua.

Riječ je o autoricama koje kroz formu dnevnika psihičke bolesti i intimne kronike našeg društva adresiraju duboko intimna i potresna iskustva zatvorenosti (mentalne i fizičke), neprilagođenosti i nepripadanja, precizno detektirajući ogromnu cijenu drugosti. Pripovjedači i pripovjedačice romana Junak ili čudovište i Sinovi, kćeri razobličavaju načine na koje se iz društva isključuju nepoželjni, pozivaju nas da uđemo u njihovu kožu i tako sami postanemo ''junaci'' koje društvo percipira kao ''čudovišta'', te nam daju naslutiti na koje sve načine književnost može biti pokretač osobne i društvene promjene.

Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu pilot je književna tribina koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što ''mlade'' autorice mogu naučiti od ''starijih'' i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

g

Možda će vas zanimati
Podcast
Homepage untitled design  44 10.03.2021.

Booksin podcast: Put ka drugačijoj ljubavi

O romanu 'Sinovi, kćeri' Ivane Bodrožić razgovarali smo s Lejlom Kalamujić, Lucijom Butković i Borisavom Matićem. 

Piše: Booksa

Kritike
Homepage window 5850628 1280 02.03.2021.

Poprište borbe i mjesto nesreće

Skrećući fokus sa zatvorenosti u tijelu na zatvorenost, zabranjenost tijela – u uskim društvenim okvirima – roman 'Sinovi, kćeri' Ivane Bodrožić funkcionira skoro kao studija o rubnosti.

Piše: Lucija Butković

Četvrtkom u četiri oka
Homepage rowan heuvel ri frmxeyf4 unsplash 19.11.2020.

Ima li života prije smrti?

"Magle, mrakovi, vlaga, okretanje podzemlju i smiraju, sve je to karakteristično za studeni koji svog drugog dana obilježava, ni manje ni više, nego Dan mrtvih."

Piše: Ivana Bodrožić i Olja Savičević Ivančević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu