Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Književna perspektiva: China Miéville i reprezentacija kapitalizma u književnosti

Foto: Mirna Pibernik.

Četvrtak
29.06.2023.

Na drugoj Književnoj perspektivi Matija Prica ugostio je novinarku i čitateljicu Ivanu Perić s kojom je razgovarao o temi kapitalizma u književnosti na primjeru Chine Miévillea.

China Miéville autor je vrlo specifične, socijalno osvještene nadrealističke poetike, koja se ponekad opisuje i kao nadnaravna, a u čijem kolopletu bizarnosti sve postaje moguće. Kroz razgovor o njegovim djelima Matija i Ivana dotaknuli su se i toga što bi bila socijalistička književnost, na koje sve načine je u književnosti reprezentiran kapitalizam, može li, treba li i na koji način umjetnost može biti didaktična; te je li subverzija u okviru kulturne proizvodnje moguća na razini teksta ili na razini organizacije te produkcije.

Razgovor se odvio u sklopu tribine Književna perspektiva koju vodi književni kritičar Matija Prica. Tribina je zamišljena kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu. 

Možda će vas zanimati
Video
12.04.2024.

Književna perspektiva: Iskustvo ulaska na književnu scenu

Prva ovogodišnja tribina "Književa perspektiva" bila je posvećena mladim autoricama i autorima te njihovim inicijalnim iskustvima pri ulasku u književno polje. Pogledajte snimku!

Video
22.05.2023.

Književna perspektiva: Zašto (ne) pamtimo pročitano? Luka Ostojić!

Zašto je književnost bitna, zašto pamtimo ili ne pamtimo lektiru, koliko se zapravo iz te lektire, ali i generalno knjiga koje smo pročitali sjećamo, razgovarali smo s Lukom Ostojićem.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu