Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Goranovo proljeće i Booksa predstavljaju finalistice nagrade Ivan Goran Kovačić: Marijana Radmilović

Large marijana23
Četvrtak
11.03.2021.

Pjesnička manifestacija Goranovo proljeće i Booksa predstavljaju finalistice i finaliste nagrade Ivan Goran Kovačić. Uoči proglašenja dobitnice ili dobitnika, koje je najavljeno za 15. ožujka 2021., pjesnikinje i pjesnici bit će predstavljeni serijom razgovora koje moderira Sanja Baković

Danas predstavljamo Marijanu Radmilović čija je zbirka Putovanje oko tijela opisana ovako: "Jezik i tijelo izazovna su teme knjige pjesama Marijane Radmilović Putovanje oko tijela, organizirane vrlo narativno i vođene impulsom traženja onoga što je bilo živo i što iz, ne uvijek dohvatljivih razloga, uzmiče pred osjećanjem propadanja, propasti intimnog i zajedničkog prostora i vremena. Potpuna prisutnost i svijest o upisivanju značenja oko tijela, one koja putuje i govori, koja se upisuje u tekst, stvara složenu, koncentričnu i subjektivnu mrežu prizora, stanja, uvida, uvlači čitatelja u nesigurna područja pamćenja i sna. Posredovanje i upotreba mnogih glasova, čarolija i bajkovitost, egzistencijalna gotovost, gubitak i beskorisnost, samo su neka od mogućih dionica putovanja, trošenja tijela, osjećanja nerazumnosti i kraja. Lirsko i narativno nude se u pozivanju i osluškivanju 'bijele jeke tijela' na neočekivanim mjestima, ''iza razuma i jezika'', što znači da ste kao čitatelj nadomak drugog tijela, nadomak drugog glasa, koji vas prisvaja i čiji postajete sugovornik, saveznik."

Video pogledajte u nastavku.

O zbirci Tomislav Augustinčić u kritici piše: "(...) pjesnički subjekt zbirke je melankolik – s oštrim okom za istinu, jedini svjestan onog izgubljenog i svojeg stanja, u nemogućnosti ili u odbijanju da u pjesmama potpuno jasno i razvidno iskomunicira druge subjekte i svoje misli te naizgled bez interesa. Međutim, melankolični narativ pjesničkog subjekta u ovim pjesmama jest rad, uporno mitopoetičko i narativno djelovanje s neizvjesnim ishodom."

Snimanje i montaža: Ivor Glavaš.
Vizual u videu: Ana Kovačić.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage nasa soba 300dpi 27.06.2023.

'Naša soba': Tamni hodnici i zagušljive sobe patrijarhata

Uzmemo li u obzir pojedine strukturne nelogičnosti i izostanak čvršće uvezanog pripovijedanja na pojedinim mjestima, u rukama nam ostaje solidna zbirka priča Marijane Radmilović.

Piše: Anja Tomljenović

Poezija
Homepage marijana radmilovic 05.03.2021.

Haljina ozdravljenja

Uoči predstavljanja finalista/ica nagrade Ivan Goran Kovačić u Booksi, donosimo pjesmu Marijane Radmilović iz zbirke 'Putovanje oko tijela'.

Kritike
Homepage anastasia zhenina mahjs9zukre unsplash 09.02.2021.

Melankolična stvarateljica

Pjesnički subjekt zbirke 'Putovanje oko tijela' Marijane Radmilović je melankolik – s oštrim okom za istinu, jedini svjestan onog izgubljenog i svojeg stanja, odbijajući potpuno jasno i razvidno iskomunicirati druge subjekte i svoje misli.

Piše: Tomislav Augustinčić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu