Page arrow

'Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama' - razgovor i promocija knjige

Large 285020948 5702186316461487 2170467084701677819 n

Fotografija: Sanja Bistričić.

Petak
17.06.2022.

Na Booksi u parku predstavljena je suradnička istraživačka radna grupa Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama koju je pokrenuo kuda.org u okviru projekta Umetnička organizacija (pregled istorijskih praksi kroz XX vek do danas), koja od 2020. godine okuplja stručnjake vezane za istraživanje pojave samoorganiziranih umjetničkih grupa/kolektiva u jugoslavenskom i postjugoslavenskom prostoru. 

Kao rezultat rada grupe objavljena je publikacija Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama koja sadrži tekstove: Ane Vilenice, Line Džuverović, Milice Pekić, Stevana Vukovića, Andreja Mirčeva, Leile Topić i Ane Peraice.

Na razgovoru su sudjelovali: Darija Medić, umjetnica, radnica i edukatorica u kulturi, Leila Topić, kustosica, voditeljica Zbirke medijske umjetnosti i Zbirke fotografije, MSU Zagreb, Zoran Pantelić, umjetnik i urednik programa kuda.org. Moderacija: Ana Kovačić (WHW). Održan je i glazbeni impro session: kuda.org i lokalna podrška - Igor PavlicaDamir Prica - Capri i Ivan Marincel.

Umetnička organizacija je dugoročni istraživački projekt kuda.org pokrenut 2017. godine s povjesničarom umjetnosti Stevanom Vukovićem iz Beograda, koji je u svojoj razvojnoj fazi uključio i teoretičarke i povjesničarke umjetnosti iz Pančeva, Beograda i Splita, Anu Vilenicu, Dariju Medić, Milicu Pekić i Anu Peraicu. Uz publikaciju, radne grupe, serije razgovora Vektori kolektivne imaginacije u umetnosti, dokumentacijskog arhiva, dio projekta Umetnička organizacija čini i video arhiva s razgovorima kolektiva koji su svoju praksu realizirali kroz grupni umjetnički rad. Koristeći suvremene alate za zajedničko čitanje, razgovor i analizu, Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama zamišljeni su kao proces otvaranja prostora pisanja kao prostora nadogradnje i hiperteksta, prostora umrežavanja kolektivnih komentara u format suprotan od autoritativnog linearnog modela teorijske analize. Kroz debatu o oblicima samoorganiziranja u sferi kulture, teorije i umjetnosti, ovaj proces i sam razvija kolaborativne modele za doprinos teorijskoj analizi umjetničkih praksi.
Osmišljen kao uvod u istraživanje načina (samo)organiziranja, grupnog djelovanja i uvjeta rada (kolektivne produkcije) „izvaninstitucionalnih“ umjetničkih praksi u jugoslavenskom i postjugoslavenskom prostoru, projekt je u svojoj osnovi inicirao nove poglede i čitanja, o udruživanju, zajedničkom autorstvu, kolaborativnim procesima, liderstvu, identitetskom aspektu, anonimnosti i uvjetima rada i ujedno doprinosi sadašnjem trenutku i propitivanju uloge organizacija civilnog društva kao potencijalno progresivnog mjesta politike i suvremene umjetnosti.
Umetnička organizacija je dio šireg projekta Vektori kolektivne imaginacije na kojem kuda.org iz Novog Sada sarađivao sa partnerima: Multimedijalni institut mi2 i Kulturtreger-Booksa , Zagreb (HR); Glänta Gothenburg (SE); Kontrapunkt , Skopje (MK) i Berliner Gazette , Berlin (DE). Projekt je podržan od strane Europske komisije kroz program Kreativna Europa od rujna 2018. do rujna 2020. godine, uz podršku FFAI i lokalnu programsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.
Razgovor je dio programa platforme Zajednice učenja koja okuplja pet organizacija: Što, kako i za koga / WHW i Živi atelje Dajht Kralj (Zagreb), kuda.org, (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens (Atena) s ciljem razmjene programa nezavisne i suvremene umjetničke produkcije u kojoj je naglašeno neformalno umjetničko obrazovanje.
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage img 20220413 120931 27.06.2022.

'Živjela sam, radila i studirala s Minotaurima u labirintu.'

Ususret gostovanju na festivalu 'Prvi prozak na vrh jezika' razgovarali smo s Marijom Katalinić.

Piše: Booksa

Intervju
Homepage patrik gregurec 26.06.2022.

'Htio sam pokazati odnos između stvarnog, materijalnog i unutarnjeg svijeta.'

Na Festivalu 'Prvi prozak na vrh jezika' premijerno će se predstaviti knjiga, poema 'Špaga' dobitnika nagrade Goran Patrika Gregurca.

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 24.06.2022.

Ljetne preporuke: 17 lako-teških

Pet izloga, sedamnaest naslova lako-teške kategorije. Lake – jer s izuzetkom možda dvije ili tri knjige sve ostale su stvarno lagane i mogu se nositi u plažnom ruksaku. Teške – jer nisu sadržajno lagane, katkad teško padaju na dušu i želudac.

Piše: F. B.

Video
Homepage o6140151 s 23.06.2022.

Dortina radionica: polaznici/e čitaju!

Polaznice i polaznici Radionice kreativnog pisanja poezije pročitali su svoje pjesme koje su nastale tijekom radionice koja je održana pod vodstvom pjesnikinje Dorte Jagić u proljetnjem semestru.

Kritike
Homepage smrtni ishod atletskih povreda 300dpi 21.06.2022.

Lako štivo za težak sadržaj

'Smrtni ishod atletskih povreda' Milice Vučković mogao bi se opisati kao roman previsokih ambicija i propuštenih prilika koji je, ipak, skrenuo pažnju širokog čitateljstva na jednu vrlo značajnu temu.

Piše: Maja Abadžija

Video
Homepage isakstuen monica krediteres gyldendal 474x410 15.06.2022.

6. Sandorfov Mini Maraton: Predstavljanje romana 'Bijes' Monice Isakstuen

U Booksi se održao program 6. Sandorfova mini maratona, i to 'Druga etapa: neuralgične točke'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu