Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Eks/poniranje: Tijana Matijević

Petak
05.07.2024.

Na Booksi u parku voditeljica tribine Eks/poniranje Dora Levačić razgovarala je s Tijanom Matijević o srpskoj književnici Biljani Jovanović, s naglaskom na dva nedavno reizdana romana Pada Avala (1978.) i Psi i ostali (1980.) (Beograd: Lom, 2016. i 2017.). Biljana Jovanović bila je autorica poezije, romana, drama i publicistike, kao i jedna od organizatorica antiratnih akcija uoči izbijanja rata u Jugoslaviji i istaknuta figura opozicije 1990-ih. Sa Radom IvekovićRadmilom Lazić i Marušom Krese je koautorica antiratne prepiske Vjetar ide na jug i obrće se na sjever.

S Tijanom Matijević, slavisticom, prevoditeljicom i književnom kritičarkom, razgovarali smo o značenju pojave Biljane Jovanović na književnoj sceni kasnih 1970-ih i njenom nasljeđu. Za roman Pada Avala govori se da je predstavljao primjer „novog žanra” u tada prevladavajućem trendu stvarnosne proze, jer je Jovanović za sadržaj uzela tipično ženska iskustva i žensku seksualnost o kojoj se do tada nije otvoreno govorilo i suprotstavila se književnim i društvenim konvencijama i tabuima. Kroz odnos protagonistice s likom Milene u oba romana Jovanović uvodi, možda po prvi put, temu lezbijskog odnosa u srpsku književnost. Kako piše Jasmina Lukić u predgovoru romanu Pada Avala, taj je roman „pao među čitaoce i kritičare kao prava književna bomba, uvodeću u našu literaturu tip urbane i emancipovane junakinje, kakav do tada nismo imali”. Riječima Miloša Uroševića, urednika knjige Buntovnica s razlogom, „Biljana je stvarala istoriju ženskog, drugačijeg kanona”. Detalji u razgovoru!

Tijana Matijević je autorica studije „From Post-Yugoslavia to the Female Continent: A Feminist Reading of Post-Yugoslav Literature”, predavačica slavistike, prevoditeljica (prevela je roman Psi i ostali na njemački sa Marie Alpremann, 2023) i književna kritičarka, a od 2022. godine je članica žirija nagrade Biljana Jovanović koju dodjeljuje Srpsko književno društvo od 2005. godine.

Možda će vas zanimati
Video
26.06.2024.

Razgovor s Magdalenom Blažević

Gošća Booksine tribine bila je Magdalena Blažević, prošlogodišnja dobitnica i ovogodišnja finalistkinja nagrade tportala za roman godine.

Video
20.06.2024.

Književna perspektiva: Umreženo znanje

Druga ovogodišnja tribina "Književna perspektiva" bila je posvećena online knjižnicama i bazama podataka te platformama za razmjenu podataka.

Video
17.06.2024.

Poetomat: Karla Kostadinovski

Na devetom Poetomatu Karla Kostadinovski odgovorila je na neka važna pitanja Lare Mitraković.

Video
13.05.2024.

Poetomat: Ognjen Aksentijević

Na osmom Poetomatu dobili ste odgovore na neka važna pjesnička pitanja: što je bilo prije – pjesnik ili pjesma, koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana, je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži, i brojna druga!

Video
06.05.2024.

Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici

Istraživački trio predstavio je tijek terenskog istraživanja i otkrio opće nalaze o čitateljskoj populaciji Hrvatske.

Video
29.04.2024.

Eks/poniranje: Eva Simčić

S Evom Simčić razgovarali smo o romanu "Četiri lakta unutra" te brojnim povezanim i nepovezanim temama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu