Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Peripheral Visions #1: Kristín Ómarsdóttir i Sjón

Large untitled design  9
Četvrtak
20.10.2022.

U prvoj epizodi novog temata Booksina podcasta naslova Peripheral Visions ugostili smo dvoje islandskih autora, Kristín Ómarsdóttir i Sjóna

Kristín i Sjón u Booksi su nam se pridružili povodom Revije malih književnosti: Island, za koju je Sjón bio selektor, a Kristínina poezija prevedena je u antologiji Svjetlucaju ledene perle, čiji je Sjón urednik, uz Miljenku Buljević koja je podcast i vodila.

Tu smo priliku iskorisitili da ih pozovemo u podcast i pitamo ponešto o tome zašto čitaju, koja je važnost čitanja za pisanje, koliko se književna scena na Islandu promijenila od vremena kada su započeli svoj spisateljski put, solidarnosti na književnoj sceni i još pokojoj temi. 

Booksa · Peripheral Visions #1: Kristín Ómarsdóttir and Sjón

Kristín Ómarsdóttir rođena je u Reykjavíku, prve je godine provela u Kopenhagenu i veći dio djetinjstva živjela u Hafnarfjörðuru. Svoju prvu dramu napisala je 1985. i osvojila je nagradu na Nacionalnog kazališta Islanda. Godine 2000. njezin roman Elskan mín ég dey bio je nominiran za Nagradu za književnost Nordijskog vijeća. Godine 2005. osvojila je nagradu za dramaturginju godine na Gríman – The Icelandic Performing Arts Awards.  Za knjigu poezije Sjáðu fegurð þína nagrađena je Fjöruverðlaunin – islandskom ženskom književnom nagradom 2008. godine.

Sjón je višestruko nagrađivani književnik, glazbenik, libretist, dramski pisac i filmski scenarist. Široj je publici najpoznatiji po bliskoj suradnji s islandskom glazbenicom Björk: u mladosti su zajedno svirali u bendu The Sugarcubes, a nastavili su zajedno raditi tijekom cijele njene solo karijere. Sjón je napisao tekstove za brojne pjesme (među kojima su najpoznatije IsobelJógaOceania Wanderlust), te je napisao tekstove za cijeli soundtrack filma Ples u tami Larsa von Triera. Za pjesmu I've seen it all nominiran je za Oscara i Zlatni globus. 

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Projekt 'Peripheral Visions' sufinancira Ministarstvo kultre i medija Republike Hrvatske.

Možda će vas zanimati
Articles
Homepage untitled design   2024 05 27t155120.171 27.05.2024.

'Embedded publishing' manual

The Embedded Publishing manual is out!

Podcast
Homepage large large large untitled design   2024 03 04t160651.043  1 25.05.2024.

Peripheral visions: Alternativni oblici prijenosa znanja

Matija Prica najavio je seriju razgovora (podcasta) na portalu Booksa.hr, a Filip Kučeković osvrnuo se na zanimljivu diskusiju o kritičarskoj polemici.

Podcast
Homepage large large untitled design   2024 03 04t160651.043 17.05.2024.

Peripheral visions: Multimedijalni institut

Ovo izdanje Peripheral visions podcasta donosi razgovor s Petrom Milatom iz Multimedijalnog instituta.

Podcast
Homepage copy of untitled design  11 10.05.2024.

Peripheral visions: Antologija 'Carski rez' na makedonskom

O antologiji "Carski rez" koja u svibnju izlazi u Makedoniji razgovarali smo prevoditeljicom Marijanom Kavčić, Daliborom Plečićem i Sarom Milenkovskom.

Podcast
Homepage untitled design  10 08.05.2024.

Peripheral visions: Antologija 'Carski rez' na slovenskom

O antologiji "Carski rez" koja u svibnju izlazi u Sloveniji razgovarali smo s prevoditeljicom Barbarom Skubic te Petrom Amalijom Bachmann i Muanisom Sinanovićem.

Podcast
Homepage large untitled design   2024 03 04t160651.043 02.04.2024.

Peripheral visions: eipcp

Novo izdanje Peripheral visions podcasta donosi razgovor s Linom Dokuzović iz eipcp-a, Europskog instituta za progresivne kulturne politike.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu