Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Suhozid

Četvrtak
04.03.2021.

Uoči predstavljanja finalista/ica nagrade Ivan Goran Kovačić u online formatu, donosimo pjesmu Stipe Grgasa iz zbirke Zablaće.

Suhozid

Reci suhozid
reci mocire
reci gromača
suhomeđa
Suglasnici kao da miluju
sivi
kišama isprani kamen

Reći krčiti
je već drugi par opanaka:
zamahnuti lašunom
zariti polugu
uza kamen
labaviti ga i čupati
rukama slagati

Danas na obližnjem veleučilištu
poučavaju vještinu slaganja kamena
ruše zidove i gomile
zaboravljaju da su se gromače
nekad crvenile
ali nipošto od stida

U konkurenciji za nagradu Ivan Goran Kovačić našle su se knjige objavljene u razdoblju od 1. studenog 2018. do 31. listopada 2020. godine, a između stotinjak pristiglih naslova najbolje je odabrao žiri u sastavu Dorta JagićMiroslav Mićanović i Branislav Oblučar.  Finaliste uslijed ograničenja nametnutih epidemiološkom situacijom Goranovo proljeće i Booksa predstavljaju online od 9. ožujka.

Obrazloženje žirija o zbirci Zablaće: "Stipe Grgas u akademskoj je zajednici poznat kao proučavatelj američke i irske književnosti, autor koji je temi prostora posvetio brojne stručne radove. Zablaće je pjesnički iskorak teoretičara u poetsku kartografiju vlastitog rodnog mjesta. Grgas se u ovoj iznimnoj knjizi predstavlja kao ljetopisac kolektivne i osobne povijesti, povijesti muke i siromaštva, emigracije i ratnog nasilja; on je kroničar jednog potisnutog Jadrana i njegove 'poetike bestijalnosti'. Svedenim stihovima i proznim tonom u Zablaću progovara glas koji posreduje mnoštvo poniklo iz jedne sitne točke na geografskoj karti – snaga je ove poezije u tome što pokazuje da je u toj jednoj točki zapravo sadržan čitav svemir."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu