Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Začitavanje: 'Wakamono'

Large 2301
Utorak
29.03.2011.

Rade Jarak je svojim posljednjim romanom Wakamono (Knjigomat, 2010.) u svakom smislu učinio korak naprijed. Žanr romana, kao i njegova sama forma teško su odredivi, no kad znate da je inspiracija potekla iz Jarkovog boravka u Japanu onda stvari postaju malo jasnije, jer vjerojatno ne postoji bolji primjer od otočke države na Dalekom istoku kad je fuzija neočekivanog, pa čak i suprostavljenog u pitanju.

Kao i u svom prethodnom romanu Tango (EPH, 2010.), Jarak je opet odabrao hibridnu formu koja balansira između proze i poezije, ali koja je ujedno i veoma nalik scenariju za strip, i to jednom od onih stripova po kojima bi Tarantino ili Robert Rodriguez snimili film. Tako je glavni lik (pomalo očekivano) muškarac iz kriminalnog miljea znan samo kao Fox. On stiže u Japan da unajmi usluge profesionalnog ubojice te dolazi u kontakt s tri potencijalna kandidata za posao. Shi no Ikasamashi ili Varaj Smrt, prvi kandidat s liste, otpada u prvih pet minuta susreta zbog svog očitog ludila, dok je drugi kandidat, Kuroi Inu, trenutno fizički onesposobljen da izvrši zadatak. Foxu tako preostaje samo Wakamono, ime koje ispočetka prevodi kao Mladić, da bi se vrlo brzo ispostavilo da je Wakamono djevojka čije ime zapravo znači Mlada Osoba. O Wakamono ne saznajemo mnogo; tek iz njenog seksualnog susreta s Foxom kad pokaže svoje oskvrnuto tijelo doznajemo detalj iz njene prošlosti koji uključuje sukob s yakuzama iz Osake. Fox, čija ličnost vrluda od blage infatilnosti do opasnog psihopata, odlazi s Wakamono nazad u Europu, kako tvrdi, u grad na kanalima gdje se neko vrijeme skriva čekajući da Wakamono obavi ugovoreni posao. Dokolicu krati posjetima prostituki Slanoj Bubički i slušajući Mozartove koncerte za klavir i orekstar od kojih će posljednji biti koncert broj devet, poznat pod nazivom Jeunehomme.

Sama je priča očito namjerno povučena iz stripovskog šunda kojeg uglavnom i napučuju shizofreni likovi poput Foxa i Shi no Ikasamashija te ženski likovi koji su ili bespomoćni poput Slane Bubičke ili potpuno izvan stereotipa kao Wakamono, no sama priča je u ovom slučaju gotovo pa sporedna i predvidljiva. Ono što neobično privlači kod Wakamona je upravo već spomenuta forma zgusnute proze koja bi se mogla nazvati književnim popom koji je i struju svijesti sveo na svega nekoliko rečenica. Ta koncentrirana proza, osim što koketira s šundom i pop kulturom, ujedno je i upravo zbog toga vjerodostojan odraz ovog vremena ma koliko to pretenciozno moglo zvučati.

Zanimljiva je i Jarkova igra s jezikom kojom domišljato razbija sterilitet priče smještene u daleki Japan i neki nepoznati europski grad. Fox naime uglavnom govori standardnim jezikom, osim kad mu se omaknu skraćeni infinitivi i perfekti tipični za hrvatska ruralna područja (npr. Toliko sam zno japanski), a tu su i vjerojatno izmišljene riječi poput kuferta i tatuaž, te nekoliko srbizama. Sve to daje određenu dozu balkanštine, kao i činjenica da se Foxov vozač, Ptičica, zapravo zove Krasniqi i da se Fox u jednom trenutku, i to baš u poglavlju nazvanom Mržnja, pretvara kako ne razumije japanski s kojim dotad nije imao nikakvih problema, osobito kad je u Japanu ugovarao posao u prvom poglavlju (nazvanom upravo 'Posao').

Ta hibridnost žanra, forme i jezika na kojoj Jarak inzistira možda nije ništa pretjerano inovativno na globalnoj književnoj sceni, ali definitivno plijeni pozornost i čini Wakamono svježim i podjednako zabavnim i mračnim štivom.
 
Katarina Brbora

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage has2 10.10.2012.

Začitavanje: 'Hrvatski antifašistički strip'

'Hrvatski antifašistički strip' hvalevrijedan je projekt, velika slikovnica o jednom od najkrvavijih ratova u povijesti čovječanstva.

Preporuke
Homepage 2480 27.09.2011.

Začitavanje: 'Knjiga o ljetu'

Jedna od najpriznatijih skandinavskih književnica donosi priču o odnosu bake i unuke na zabačenom finskom otočiću.

Preporuke
Homepage 2272 07.03.2011.

Začitavanje: 'Nabokov u Brašovu'

Antologija rumunjske postrevolucionarne kratke priče (1989-2009).

Preporuke
Homepage 2229 25.01.2011.

Začitavanje: 'Božja vučica'

Ususret novim trbinama 'SF u Booksi' ovaj tjedan predstavljamo zbirku priča nagrađivanog pisca Aleksandra Žiljka.

Preporuke
Homepage 2219 18.01.2011.

Začitavanje: 'Kako govoriti o knjigama...'

Uliks, Proust? Nema zime uz priručnik zabavnog francuskog profesora.
Preporuke
Homepage 2094 21.09.2010.

Začitavanje: 'Golo/nago'

Antropologinja Ruth Barcan istražuje utjecaj zapadnog naslijeđa na značenje i doživljaj golog tijela.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu