Booksina terasa otvorena je svakim danom (osim ponedjeljka) od 10 do 18h. / Booksa's terrace is open from 10am to 6pm.
Close
Page arrow

Začitavanje: 'Nebeska semantika'

Large 880
Utorak
13.05.2008.

Ovako ide priča: neafirmirani, dvadesetogodišnji pisac donosi u redakciju književnih novina pripovijetku 'Uobražaj'. Urednika naslov podsjeti na Kafkin Preobražaj, krene čitati i odmah osjeti nelagodu. Radi se o Hrvoju Radošu, Hrvatu koji se jednog jutra, bez jasnog razloga, usred Zagreba probudi kao - Srbin. "Čujte, druže", kaže urednik mladiću, "ovo neće ići...".

Dobro, ajde, možda nije bilo baš tako, ali nije bilo niti puno drugačije. Sve se zbilo sredinom osamdesetih, urednikovo ime nam nije bitno - ako ovo čita, prepoznat će se – a pisac se zove Igor Rajki. Niste ga čitali? Ne brinite. Spadate u golemu većinu one egzotične manjine zvane 'čitatelji suvremene domaće proze'. Kvragu, možda ste čak i kritičar, pa Rajkijeve knjige uspješno ignorirate skoro već cijelo desetljeće, vjerojatno i zato jer ne znate što biste započeli s nekim tko piše mimo svih aktualnih tokova, strujanja i trendova. I to je, uostalom, nekakav poučak iz razvoja demokracije: stvari koje se ranije nisu smjele reći, sada su dopuštene, ali će malo koga zanimati ako nisu izrečene na jednostavan, dopadljiv i uobičajen način. A Rajki, eto, baš i ne piše 'čitko i pitko' -  ma koliko vam horizont očekivanja bio širok i elastičan, teško se pripremiti na njegov verbalni delirij i strogo nekontroliranu eksploziju značenja.

Tekst mu je gust, premrežen citatima i referencama, poigrava se jezikom i grafikom, stvara nove riječi, oneobičava poznate, razvija potpuno sumanute koncepte i, poput nekog iščašenog profesora mentalno-literarne gimnastike, uporno tjera čitatelje na zahtjevnu vježbu balansiranja između frustracije i oduševljenja. Ako ste ipak čitali neku od njegovih sedam proznih knjiga (posljednji roman, Dobro izgledaš (Naklada Ljevak), upravo je objavljen), sve vam je to, naravno, poznato. I u jednom i u drugom slučaju postoje dobri motivi da nabavite Nebesku semantiku (Devedeset stupnjeva), zbirku u kojoj su prikupljene dosad neobjavljene priče, pisane između '85. i '95.

Za neupućene, to je sasvim zgodan sporedni ulaz u piščev pripovjedni laboratorij, a za fanove nešto poput nezaobilaznog rare tracks & b-sides albuma omiljenog benda. 'Uobražaj' bi na takvom albumu sigurno bio prvi single, a slijedili bi: 'Kradljivac zvukova', kratka literarno-auditivna meditacija o zvukovima grada s iznenađujućim, eliptičnim obratom u posljednjim recima; 'Legenda o fah-idiotu', koja realizacijom metafore daje posve novi smisao sintagmi 'povući se u sebe', opisujući detaljno i precizno pojedine faze doslovnog uvlačenja čovjekovog tijela unutar sebe (ma koliko vam to čudno zvučalo); i, na kraju, za Rajkija neuobičajeno patetična 'Ponuda/potražnja', istodobno razigran i melankoličan pastiš u kojem su unutar oglasa za prodaju stana umetnuta prisjećanja na vrijeme provedeno u njemu. A nakon što bi vas ovi hitovi in(f)icirali, uslijedilo bi pažljivo i višekratno razgrtanje značenjskih slojeva preostalih priča...

Naravno, ništa od ovog se neće dogoditi: niti jedna od pripovijetki iz Nebeske semantike neće postati hit, teško da će ozbiljnije zainteresirati nekog kritičara i Rajki će ostati na marginama naše književne scene. Umjesto da sada lamentiram nad neizbježnošću takvog razvoja stvari, ovaj tekst ću zaključiti s nekoliko reklamnih slogana. Postoje barem tri dobra razloga za to: za početak, slogani su jedna od Rajkijevih omiljenih paraliterarnih formi; potom, cilj 'Začitavanja' je ionako navesti vas da pročitate knjigu o kojoj se piše; i, naposlijetku, upravo profesionalnim pisanjem slogana doljepotpisani zarađuje novac kojim plaća račune za struju koja napaja kompjutor na kojem on onda, u trenucima dokolice i lišen egzistencijalnih strepnji, tipka raznorazne književne prikaze… Dakle:

'Nebeska semantika – polazak mimo proznog reda!'
'Dvadeset godina poslije: Rajkijevo prvo tekstualno iskustvo!'
'Neka vam čitanje uvijek bude pitanje!'
'Priče koje ne sliče.'

(Preporučuje se odabrati onaj koji će vas najviše privući knjizi.)

Boris Postnikov

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage has2 10.10.2012.

Začitavanje: 'Hrvatski antifašistički strip'

'Hrvatski antifašistički strip' hvalevrijedan je projekt, velika slikovnica o jednom od najkrvavijih ratova u povijesti čovječanstva.

Preporuke
Homepage 2480 27.09.2011.

Začitavanje: 'Knjiga o ljetu'

Jedna od najpriznatijih skandinavskih književnica donosi priču o odnosu bake i unuke na zabačenom finskom otočiću.

Preporuke
Homepage 2272 07.03.2011.

Začitavanje: 'Nabokov u Brašovu'

Antologija rumunjske postrevolucionarne kratke priče (1989-2009).

Preporuke
Homepage 2229 25.01.2011.

Začitavanje: 'Božja vučica'

Ususret novim trbinama 'SF u Booksi' ovaj tjedan predstavljamo zbirku priča nagrađivanog pisca Aleksandra Žiljka.

Preporuke
Homepage 2219 18.01.2011.

Začitavanje: 'Kako govoriti o knjigama...'

Uliks, Proust? Nema zime uz priručnik zabavnog francuskog profesora.
Preporuke
Homepage 2094 21.09.2010.

Začitavanje: 'Golo/nago'

Antropologinja Ruth Barcan istražuje utjecaj zapadnog naslijeđa na značenje i doživljaj golog tijela.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu