Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
Piše: Sara Tomac

Ni sentimentalno ni trivijalno

Large nikita tikhomirov dv7csihurkm unsplash

Nikita Tikhomirov; Unsplash.

Naslov knjige: Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost Autor knjige: Sanja Lovrenčić Izdavač: Mala zvona Godina izdanja: 2019
Četvrtak
21.04.2022.

Prvi proljetni (iako, doduše, kišni) susret Čitateljskog kluba + obilježio je naslov svestrane domaće autorice Sanje Lovrenčić Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost. Riječ je o epistolarnom romanu koji je ovoj čitateljskoj grupi, uz tek poneku iznimku, bio veoma zanimljivo i inspirativno štivo. 

Čitatelja kroz roman vodi stari kustos kabineta, odnosno, muzeja iz naslova - on brine o izlošcima, ‘sentimentalnoj trivijalnoj’ ženskoj ostavštini i književnosti, a u svojim pismima obraća se Rozi, utemeljiteljici kabineta, u isto vrijeme provodeći proces traženja kandidata ili kandidatkinje koji će ga zamijeniti na mjestu kustosa. Tako čitatelj, uz pisma Rozi, prati i njegove razgovore s potencijalnim zaposlenicima, odreda osebujnim i sugestivnim likovima, koji su pogrešno interpretirali oglas za posao te sa sobom donijeli vlastitu priču. Ovaj nesporazum glavni je katalizator razigranosti i dinamičnosti knjige - među kustosovim pismima interpolirane su priče kandidata. 

Sanja Lovrenčić tako se u jednoj knjizi pozabavila raznolikim žanrovima, od bajke i mita do detektivske priče. Iako se u svima njima raspoznaju autoričin jezik i stil, zaključili smo da to nije nužno loša stvar te se složili da je svaka od priča upečatljiva i veoma dobro napisana. Neki od nas imali su dojam i da se knjigu može čitati kao zbirku priča koju glas kustosa tek objedinjuje u jednu cjelinu, pa smo zbog svakojakih mogućnosti čitanja pohvalili i njenu otvorenost te raznovrstan kolorit kojim zrači s gotovo svake stranice. Međutim, tu istu kvalitetu mogli smo joj i zamjeriti - ponekad nas je sustigao dojam da je autorica knjigom tek željela već neke postojeće, nepovezane priče objediniti u iste korice. 

Upečatljive note koje roman prožimaju jesu osjećaji nostalgije, žudnje za jednostavnijom prošlošću i bespomoći zbog nezaustavljivog protoka vremena. Izlošci kabineta te umorni kustos doimaju se poput stare skulpture prekrivene slojem patine, ili zahrđalog sata, zaustavljeni u trenutku i prostoru i nevoljkog duha da pozdrave promjene. Kako smo zapazili, u romanu se ne dešava ništa, a dešava se sve - živopisnost njegove jednostavne radnje ostvaruje se ponajviše u dinamičnoj introspekciji rezigniranog protagonista koja njegovo beznađe čini blagim i pitkim. Ipak, sumornost koja se nazire neke je čitatelje ostavila zakinutima za željeni optimizam i radost čitanja. 

Pohvalno smo razgovarali i o autoričinom jeziku - Sanja Lovrenčić piše lirično, slikovito i ekspresivno, nerijetko duhovito i ironično, te uvjerljivo dočarava osjećaj nostalgije koji prožima protagonista. Složili smo se i da je veoma vješta i rječita pripovjedačica koja se uspijeva na nimalo banalan način poigravati ozbiljnim, filozofskim pitanjima.  

Ovim romanom Lovrenčić je uspješno zahvatila i niz očiglednih društvenih nejednakosti, problema i predrasuda, poput stanja u kulturnom sektoru i načina njegovog funkcioniranja, komercijalizacije, ili percipiranja uloge žene u društvu. Nas se možda najviše dojmio komentar na žensku književnost - stavivši u fokus pojmove sentimentalnog i trivijalnog, autorica njihovu negativnu konotaciju raslojava i ironično upotrebljava kroz vlastito pisanje. Štoviše, odabirom naslovom i oblikovanjem knjige nju samu kao da čini svojevrsnim kabinetom, dijelom ostavštine ‘sentimentalnosti i trivijalnosti’. Problematiziranjem onoga što se inače shvaća kao sladunjavo i banalno, a što se ponajviše vezuje za žensko stvaralaštvo, Sanja Lovrenčić, bili smo složni, upućuje britku kritiku onima koji omalovažavaju književnost koja nastaje iz pera žena.

Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost, zaključila je naša čitateljska grupa, nipošto nije sentimentalna niti trivijalna knjiga. Složili smo se i da nas je mnogo puta tijekom čitanja mamila da se vratimo na već pročitane dijelove, što je nesumnjivo obilježje knjige vrijedne preporuke. Osim vješto dočarane atmosfere i dojmljive nježne lamentacije o minulom vremenu i prolaznosti, Sanja Lovrenčić u ovoj nam je knjizi ponudila i dijapazon živopisnih likova, razigrano korištenje književnih žanrova te elaborirani manifest uloge žena i umjetnosti koju stvaraju. 

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage pht00538 02.02.2022.

Produktivnost ograničenja

Čitateljski klub + na prošlom je sastanku razgovarao o antologiji 'Vrijeme misli', objavljenoj u sklopu Booksine Revije malih književnosti: Hrvatska.

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage sva je priroda divlja i surova 300dpi 06.01.2022.

Podsjetnik na stalnu okrutnost

Čitateljski klub + godinu zanimljivih naslova i rasprava priveo je kraju susretom na kojem se razgovaralo o romanu domaće spisateljice s kanadskom adresom, 'Sva je priroda divlja i surova' Ivančice Đerić

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage photo 1583065689608 42b2a025a124 11.11.2021.

Nostalgija odlazaka

Dojmovi čitateljskog kluba + o knjizi 'Male smrti' Ivane Sajko.

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage pexels clive kim 4220961 24.05.2021.

Žudnja za prošlim vremenima

Svibanjski susret Čitateljskog kluba 'Plus' bio je posvećen raspravi o kratkom romanu 'Posljednje putovanje u Beč' Irene Vrkljan, a ovo su dojmovi. 

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage benjamin disinger 6mpgdpb9g2e unsplash 12.04.2021.

Odudarajuća književna pojava

Čitateljski klub + razgovarao je o romanu 'Bernardijeva soba' Slobodana Tišme, a ovo su njihovi dojmovi.

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage junho hqlj4z 9kys unsplash 19.02.2021.

Lijepa zrnca apsurda

Veoma gusto i fluidno pismo Marinka Koščeca u romanu 'To malo pijeska na dlanu' te bogate rečenice dojmile su većinu članova Čitateljskog kluba Plus.

Piše: Sara Tomac

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu