Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
Piše: Sara Tomac

Žudnja za prošlim vremenima

Large pexels clive kim 4220961

Foto: Pexels.

Naslov knjige: Posljednje putovanje u Beč Autor knjige: Irena Vrkljan
Ponedjeljak
24.05.2021.

Svibanjski susret Čitateljskog kluba Plus bio je posvećen raspravi o kratkom romanu Posljednje putovanje u Beč jedne od naših ponajboljih i najproduktivnijih spisateljica, nedavno preminule Irene Vrkljan. Knjiga je na sve članice ostavila pozitivan dojam, i za Irenino pisanje imale smo odreda samo riječi hvale.

Posljednje putovanje u Beč izdvaja se iz Ireninog opusa svojim žanrovskim odrednicama – za razliku od obilježja ženskog pisma koje razvija u brojnim drugim romanima, ovaj roman je kriminalistički. Radnja se zbiva u Beču, a prati detektiva Lea Wintera u istraživanju slučaja žene pronađene mrtve u jednom parku. Slijedeći tragove koje mu otkrivaju stare fotografije, pred njim (i čitateljem) se ispisuje životna priča cijele jedne obitelji te patologije žena koje je čine.

Opisujući ulice, parkove i zgrade Beča, Irena Vrkljan romanu daje sjetan, nostalgičan ton koji otkriva žudnju za prošlim, jednostavnijim vremenima u kojima su se likovi bolje snalazili i pronalazili. Tom tonu podređena je i njihova karakterizacija – glavni detektiv sklon je razmišljanju i zamišljanju prošlosti, a i sama njegova sanjiva i gotovo letargična osobnost jedna je od značajnih graditelja melankolične atmosfere priče. Složile smo se da su likovi izrazito lijepo i uvjerljivo ocrtani, bez obzira što u svakom prepoznajemo djelić spisateljičinog vlastitog senzibiliteta, kao i njene poetičnosti u romanu općenito.

Žene oko kojih se vrti radnja romana svojom mističnošću također doprinose predočavanju likova i zbivanja knjige kao kroz sepiju. Zločin s početka priče koji se postepeno razrješava uvezuje njihove životne sudbine u koherentnu obiteljsku tragediju čiju tajnovitost i zagonetnost pojačava činjenica da gotovo nijedna od njih više nije živa, a napetost romana ne postiže se klasičnim detektivskim whodunnit pitanjem, već involviranjem u obiteljsku priču, razumijevanjem njihovih života i strpljivim slaganjem slagalice njihovih privatnih odnosa.

Složile smo se sve, Irena Vrkljan je kroz ovu obitelj ispisala univerzalnu priču o nezadovoljstvu, nesreći, zamršenim obiteljskim vezama, osobnim tugama i nesigurnostima. Iste takve živote mogli bi smo, sigurne smo, zateći i u bilo kojoj zgradi u Zagrebu, ili drugdje, a podsjetilo nas je to i na Nevidljivu ženu Slavenke Drakulić. Ženske likove iz romana, osim nevidljivosti spram ostalih, povezuje i indiferentnost prema vremenu u kojem žive, pasivnost koju uzrokuje nemogućnost prilagodbe, sjeta koja ih grčevito drži prikovanima za prošlost i brani im djelovanje u sadašnjosti. Sve likove, zapravo, obavija lijepa tuga koja čitanje čini emocionalno angažiranim i obogaćujućim iskustvom.    

Posljednje putovanje u Beč, suglasne smo bile, manje je napeta kriminalistička priča, iako ima sve njene sastojke, a više priča o osjetljivim, tugaljivim i čeznutljivim ljudima u istom takvom gradu. Iako je žanrovski skretanje s dobro poznatog i utabanog pripovjednog puta Irene Vrkljan, suglasne smo bile da su glavne odrednice njenog pisanja vidljive na svakoj stranici. Istodobno meditativna šetnja kroz sumorne ulice Beča i kroz nujnu ljudsku prirodu, ova nevelika knjiga, zaključile smo, štivo je za svaku preporuku. 

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nikita tikhomirov dv7csihurkm unsplash 21.04.2022.

Ni sentimentalno ni trivijalno

Prvi proljetni susret Čitateljskog kluba + obilježio je naslov svestrane domaće autorice Sanje Lovrenčić 'Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost'. Evo kako je protekao razgovor čitateljske grupe!

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage pht00538 02.02.2022.

Produktivnost ograničenja

Čitateljski klub + na prošlom je sastanku razgovarao o antologiji 'Vrijeme misli', objavljenoj u sklopu Booksine Revije malih književnosti: Hrvatska.

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage sva je priroda divlja i surova 300dpi 06.01.2022.

Podsjetnik na stalnu okrutnost

Čitateljski klub + godinu zanimljivih naslova i rasprava priveo je kraju susretom na kojem se razgovaralo o romanu domaće spisateljice s kanadskom adresom, 'Sva je priroda divlja i surova' Ivančice Đerić

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage 175613 12.10.2020.

Priroda, šuma i krug života

Čitateljski klub 'Plus' složio se da je 'Gitara od palisandra' Kristine Gavran izvrsno djelo koje daleko nadmašuje mjesto, vrijeme i kontekst iz kojeg proizlazi.

Piše: Sara Tomac

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu