Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
Piše: Sara Tomac

Nostalgija odlazaka

Large photo 1583065689608 42b2a025a124

Foto: Unsplash.

Četvrtak
11.11.2021.

Čitateljski klub + na listopadskom susretu razgovarao je o knjizi Male smrti spisateljice i dramaturginje Ivane Sajko. Grupa je bila složnih dojmova – ova knjiga iznimno je zanimljivo i uspješno ostvarenje.

Roman Male smrti pisan je iz perspektive muškarca koji nakon kraha ljubavnog odnosa vlakom putuje iz malog hrvatskog mjesta na europski zapad, u potrazi za novim početkom i drugačijim životom. Kroz njegovo putovanje, a čitateljevo putovanje tekstom, rastvara se pogled na njegovo djetinjstvo, mladenaštvo, obitelj i osobe koje ga okružuju. Lajtmotiv priče jest odlazak, no onakav koji ne daje obećanje ponovnog dolaska, ili barem nadu zadovoljavajuće ispunjenosti u novom mjestu i među novim ljudima, što tekst boja nostalgijom i tugaljivošću.

Ono s čim se u romanu čitatelj najprije susreće jest njegova forma – naime, svako poglavlje ispisano je u jednoj neprekinutoj rečenici. Prema riječima jedne sudionice, tekst teče kao rijeka, grana se u rukavce i ulazi u nepredviđene tokove. Ipak, složile smo se, čitatelj niti u jednom trenutku ne posustane, već lako i spremno prati struju neopterećenog i fluidnog teksta. Kroz te iscrpne, no lako prohodne monologe čitatelj se postupno upoznaje s protagonistom, dobiva pun, trodimenzionalni uvid u njegovu osobnost, prirodu odnosa s drugima, prošlost i sve što ga je bitno odredilo i uvjetovalo da se zatekne upravo na tom mjestu gdje se sada nalazi.

Pripovjedački glas izuzetno je uvjerljiv, i niti u jednom trenutku tijekom čitanja, bile smo složne, nismo dovele u pitanje autentičnost muškog lika kojeg je stvorila autorica. Zanimljiva je, međutim, jukstapozicija muških i ženskih likova u romanu – žene pate, no snažne su i otporne, dok su muškarci oni koji unose razdor i konflikt. Čak i sam protagonist, dubinsko razumijevanje čije psihe je čitatelju servirano, nije imun na upadanje u klopku i kavez "muškog prokletstva", nesposoban je za iskrenu komunikaciju i ne može se otkinuti lancu nasilja patrijarhata.

Nakon čitanja postavlja se pitanje o (ne)mogućnosti boljeg života koji bi svježi dolazak mogao pružiti. Može li se stići na novi početak ako, zajedno sa željom, nije doputovao novi mentalitet, slika svijeta, raskid s dotad inherentnim nasiljem, ograničenošću i performativnom dobrotom – to je jedna od tema koju kraj romana potiče. Ova čitateljska grupa složila se da vjere u protagonista, onakvog kakvog smo ga upoznali, baš i nema. 

Unatoč tmurnim i teškim tematikama koje roman Male smrti otvara, bile smo složne da je nadasve vrijedan čitanja i promišljanja. Posebice su nas se dojmili vješto korištenje zahtjevne forme te uvjerljivo portretiranje psihologije likova. Zaključile smo da je knjiga svakako vrijedna preporuke te da se putovanje rijekom njenog teksta itekako isplati, čak i pod cijenu da nas odvede u melankolične i žalobne predjele uma i srca, baš poput vožnje u prašnjavom kupeu vlaka. 

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage usamah khan oqhxavtpv4y unsplash 17.05.2022.

Muški glas autorice

Zato što se opire svakodnevnim malim smrtima i suočava nas s kompliciranim istinama, roman 'Male smrti' Ivane Sajko vrijedan je čitanja i diskutiranja.

Piše: Nađa Bobičić

Preporuke
Homepage nikita tikhomirov dv7csihurkm unsplash 21.04.2022.

Ni sentimentalno ni trivijalno

Prvi proljetni susret Čitateljskog kluba + obilježio je naslov svestrane domaće autorice Sanje Lovrenčić 'Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost'. Evo kako je protekao razgovor čitateljske grupe!

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage pht00538 02.02.2022.

Produktivnost ograničenja

Čitateljski klub + na prošlom je sastanku razgovarao o antologiji 'Vrijeme misli', objavljenoj u sklopu Booksine Revije malih književnosti: Hrvatska.

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage sva je priroda divlja i surova 300dpi 06.01.2022.

Podsjetnik na stalnu okrutnost

Čitateljski klub + godinu zanimljivih naslova i rasprava priveo je kraju susretom na kojem se razgovaralo o romanu domaće spisateljice s kanadskom adresom, 'Sva je priroda divlja i surova' Ivančice Đerić

Piše: Sara Tomac

Preporuke
Homepage 175613 12.10.2020.

Priroda, šuma i krug života

Čitateljski klub 'Plus' složio se da je 'Gitara od palisandra' Kristine Gavran izvrsno djelo koje daleko nadmašuje mjesto, vrijeme i kontekst iz kojeg proizlazi.

Piše: Sara Tomac

Kritike
Homepage 2224 23.01.2011.

KRITIKA 103: Ivana Sajko

Ponukani našim izborom ovog romana među najbolje u domaćoj produkciji u posljednje dvije godine, objavljujemo i zasluženu kritiku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu