Srijeda
03.09.2008.

Začitavanje: Imaju li mravi anuse?
A+ A-

Na koji će način izrađivači transparenata izraziti svoje mišljenje kad štrajkaju? Koliko ljudi je potrebno da bi slona ubili golim rukama? Je li biološka slučajnost ili stvar funkcionalnosti to što mi kažiprst savršeno stane u nosnice, uši i šupak? Što je to sislić? Koje su prednosti pušenja? Je li moguće upasti u bačvu govana i iz nje izaći mirišući na ruže? Koliko repova bi riba ribi mogla odgristi kad bi riba ribi grizla rep? Je li istina da se sir nekada radio od majčina mlijeka? Je li moguće nekoga ispiliti na smrt? Ako je ljubav slijepa, zašto je seksi donje rublje toliko popularno? Postoji li druga riječ za sinonim? Zašto Nijemci nemaju smisla za humor? Zašto dobrostojeće žene osjećaju potrebu voziti smiješne, ogromne, za okoliš pogubne automobile? Gdje se nalazi usred ničega? Ako gluh čovjek svjedoči na sudu, radi li se i u tom slučaju o saslušanju? Tko ima autorska prava na simbol za autorska prava? Zašto se okrugle pizze pakiraju u kvadratne kutije? Ako vidite ugroženu životinju kako jede ugroženu biljku... što ćete učiniti? Je li istina da je konj jednom bio Papa? Što NASA-ini znanstvenici govore umjesto izraza: "Pa nije to astrofizika"? Koliko puta smijem zgriješiti da bih se ipak izvukao i dospio u Raj? Zašto je Hitler imao tako smiješne brkove? Ide li Kraljica na toalet kao i mi? Što bi bilo kad ne bi bilo hipotetskih pitanja? Mogu li se crvi preokrenuti? Zašto ne postoji mačja hrana s okusom miševa? Mislim dakle jesam; jesi li i ti? Koja je najstarija fora na svijetu?

Vrti li vam se od ovoliko besmislenih pitanja? Mislite li da nema glupih pitanja, samo glupih odgovora? Jeste li sigurni?

Vjerojatno ste u ovim pitanjima nanjušili britanski smisao za ironiju i parodiju. Na meti Jona Butlera i Bruna Vincenta (urednici u izdavačkoj kući Macmillan), autora knjige Imaju li mravi anuse? I još 100 prokleto besmislenih pitanja (Naklada Ljevak) našla se knjiga neobičnih pitanja i odgovora Does Anything Eat Wasps. Ovaj bestseler u izdanju časopisa New Scientist Butler i Vincent smatrali su zanimljivim, ali ne pretjerano prosvjećujućim, iako je temeljen na znanstvenim činjenicama. Zato su odlučili napraviti knjigu potpunih gluposti i predugih priča s apsurdnim završecima, koja će služiti samo i jedino zabavi. Ovaj 'larpurlartistički' pristup donio im je i prvo mjesto na listi bestselera Sunday Timesa, a u listopadu izlazi nastavak očekivano bizarnog naslova: Do Bats Have Bollocks? (Imaju li šišmiši jaja?)

Mravi su zapravo zbirka izmišljenih pisama koje imaginarni čitatelji (čitaj: besposličari iz cijelog Commonwealtha) pišu časopisu Stari blesan. Dokoni, suviše analitični, suludi, željni seksa, sve to su vjerni čitatelji Starog blesana, koji svoje nedoumice iskreno dijele s auditorijem, ne bi li ih razriješili. I dok ostali Britanci vrtlare i piju čaj, čitatelji Starog blesana u svojim odgovorima pokušavaju odgonetnuti tajne koje su oduvijek morile čovječanstvo. I da, odgovor na pitanje iz naslova... hm, samo ćemo natuknuti da ime veze s atomskom fizikom i grčkom mitologijom.

Srđan Laterza

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.