Srijeda
23.12.2015.

Otac, kćer i Joyce

naslov knjige Fun Home - obiteljska tragikomedija autor Alison Bechdel
izdavač Fibra godina izdanja 2015. prevoditelj Tatjana Jambrišak (eng)Extra_large_funhome
Foto: Fibra
A+ A-
U sjeni Češljugarskih ratova, daleko iza prvih interliberskih rovova, Fun Home, 12. knjiga iz Fibrine biblioteke Kolorka, pala mi je u ruke kao prezrela hruškica.

Kolikogod mi pratili Matkove tribine posvećene stripu i strip autorima, ne možemo se pohvaliti da smo do prije par tjedana barem čuli za Alison Bechdel. Nema veze, čak i u USA za Bechdelicu će šira čitalačka publika doznati tek 2006. – kad su njezin graphic novel mnogi fensi časopisi uvrstili među najbolje naslove godine. Magazin Time je, primjerice, proglasio Fun Home knjigom godine.
 
Obitelj Bechdel od 1962. živi u velikoj kolonijalnoj kući od čijeg su nekadašnjeg sjaja (kuća je izgrađena 1867.) ostali tek tragovi. U narednim godinama Bruce Bechdel fanatičnom će upornošću, domišljatošću i majstorstvom vratiti kuću u prvobitno stanje. U malom pennsylvanijskom gradiću Bechdelovi se čine kao imućna i skladna obitelj. To je, međutim, daleko od istine. Bruce je profesor književnosti, nasljednik privatnog pogrebnog poduzeća i majstor da stvari izgledaju onakvima kakve u biti nisu. Uz suprugu, također profesoricu književnosti i zaljubljenicu u kazalište, troje djece i veliku kuću pretvorenu u muzej, izvana vidimo jednu gotovo idealnu obiteljsku sliku. 
 
Iznutra je drugačije. Nema idealnih obitelji, to smo već naučili, svaka je nesretna na svoj način. Uvijek postoje te paralelne priče, a u jednoj od njih Bruce Bechdel voli mlade dečke. Na koledžu Alison se deklarira kao lezbijka i odluči to javiti svojima. Ipak ne telefonski, već pismom. Otac je nazvao odmah i za divno čudo doimao se čak pomalo i zadovoljnim. Majka se javila kasnije, kao i kćer - pismom, njen odgovor je blag, ali samo onoliko koliko to neodobravanje može biti. Tek iz tog majčinog pisma Alison doznaje o očevoj prikrivenoj homoseksualnosti.
 
Nekoliko tjedana nakon ovih priznanja – otac je mrtav. Stradao je pod kotačima kamiona i Alison ima razloga vjerovati kako je riječ o samoubojstvu. 
 
Alison Bechdel gradi svoju priču na nekoliko nivoa. Ispod dominantne priče o ocu, pratimo i priču o majci i, premda je ona daleko u drugom planu, važan je dio cjeline. Odnos kćeri i oca kompliciran je, težak, ali na jednoj razini oni savršeno funkcioniraju. U svijetu književnosti između njih vladaju gotovo harmonični odnosi, prostor je to u kojemu se savršeno nadopunjuju i razumiju. Jednako tako i u Fun Home stvarni život i književnost neodvojivi su jedno od drugog. Od početka do kraja sve je krcato književnim referencama. Proust, Joyce, Fitzgerald, Homer, Wilde i drugi nisu tu tek reda radi, njihova djela ne predstavljaju puki ukras, već tešku artiljerijsku podršku stvarnom, proživljenom. U posljednjem od ukupno sedam poglavlja životne priče Alison Bechdel, odnos između nje i oca savršeno se iščitava kroz Joyceovog Uliksa, Millettin Flying, film Rudareva kći i mit o Ikaru. 
 
Kao i u svakom punokrvnom memoarskom štivu, Bechdel u Fun Home prelazi preko ruba razotkrivajući sve najvažnije detalje. Na vrlo opušten, zabavan način autorica niže epizode iz obiteljskog života, komentira, postavlja pitanja, tumači pojedine događaje, povezuje niti, sve bez ogorčenja i osude. Bruce nije bio idealan otac, griješio je i ponekad bio nepravedan, grub i težak, ali svejedno – bio je tamo gdje treba da je uhvati kad je skočila.
 
Fun Home originalna je gorko-slatka obiteljska priča koja je čudesno oživjela u svijetu stripa. Zaslužuje sva priznanja, nagrade i hvalospjeve. Riječ je o jednom od dragocjenijih izdavačkih poduhvata godine. Na listi najboljih ovosezonskih naslova iz rubrike Začitavanje stavljamo je u sam vrh.
 
Dragocjeno štivo i 118-karatna preporuka! 
 
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.