Petak
23.06.2017.

Knjige za plažu: ljeto 2017.
Extra_large_knjige_za_pla_u_2017
A+ A-

Prvo je bila ta karantena zbog Roška, potom drugo izdanje Bookstocka u parkiću, a onda je došel i afrički toplinski udar koji još uvijek traje, a kad će prestati – ne zna se. Toliko toga se izdogađalo ili se još uvijek događa da smo potpuno smetnuli s uma povratak Dunje Draguljče.

Gdje je bila i što je uopće radila šest mjeseci? Kako je, onako krhka, preživjela u tuđini? Jučer smo sve trebali doznati, Dunja je bila voljna pročitati nam ulomke iz svog Dnevnika, ali onda su stigle nove zadaće, i to sve zbog Ane i njezinog otrovnog jezika.

Sjedili smo na klupicama i srkali čajeve.

"Evo ga ide Lukašenko", rekla je Ana.

Zahvaljujući svom nadstojničkom supersluhu i na našu žalost, prvostolnik Lućano čuo je Aninu dosjetku.

"Što si rekla? Ja sam, znači, Lukašenko!?"

"Ma tko je to rekao?", Ana je pokušala zanijekati sve.

Zaludu. André i Dunja priznali su odmah – da, rekla je 'Lukašenko'.

"No krasno, znači imate vremena na hitanje? Čilate na klupicama i smišljate poštenim ljudima nadimke. Do kraja šihte sastavit ćete popis od 10 knjiga za plažu – edicija ljeto 2017. Booksa se pravi važna i prva donosi cjelovit popis laganog štiva za po plaži. Laganog u smislu težine tj. laganoće, a visokokvalitetnog po sadržaju. U 21:00 popis mora biti na mom stolu!"

Svaki otpor bio bi uzaludan. Spustili smo se u arhivu i poput hrčaka stali prekapati po tisućama tisuća knjiga. Bio je to rudarski posao, valjalo je stalno imati na umu nekoliko stvari: knjige moraju biti lagane tako da ne opterećuju prtljagu, drugo – natprosječno kvalitetne (ako već čitate na plaži, neka svi vide da imate ukusa), i treće – kad pogledate tih deset knjiga na kupu one moraju imati to nešto booksijansko (znači – snobovski: District style).

Dobrih šest sati tražili smo i napokon pronašli idealnih 10 knjiga za vas, popis ide abecednim redom:

Aira, César: Književna konferencija (Fraktura, 2014)

Argentinski autor, 117 stranica, tko god vas vidi na plaži s ovom knjigom pomislit će – ova osoba je tako supercool – i svi će željeti biti barem približno toliko cool. A neće im to poći za rukom, hehehe.

Avdić, Selvedin: Podstanari i drugi fantomi (Vrijeme Zenica, 2004)

Priče Booksina starog prijatelja Avdića, 190 stranica, nisu odličan izbor zato što je to naš prijatelj, iako, nadmeno to želimo istaknuti – znamo Avdića i imali smo njegove priče na polici prije bilo kog drugog u gradu. Pa čak i prije Don Lokotara!

Carroll, Lewis: Alica u zemlji čudesa (Mladost, 1978)

Važno je na plažu donijeti baš ovo izdanje, 122 stranice, iz kultne biblioteke Vjeverica. Donesete li neko novije izdanje, nećete nikog oboriti s nogu. Znači – ili Vjeverica ili nikaj!

Džumhur, Zuko: Hodoljublja (Znanje, 1982)

Odabir putopisnog bisera Zuke Džumhura (187 stranica) svrstat će vas među najpopularnije ljude na plaži. I svi će vam zavidjeti i htjeti leći do vas u pijesak i čitati Zuku – autora nevjerojatno lagane ruke.

Ferlinghetti, Lawrence: Otvorenih očiju, otvorenog srca (Feral Tribune, 2000)

Ok, iskreno, zbog ove knjige (152 stranice) dio kupača mogao bi vas nositi na rukama i slaviti, dok bi vas neki mogli gađati morskim ježincima! I to iz istih razloga: em je poezija, em bi vas mogli proglasiti ljubiteljem hipija i bitnika, em je knjiga tiskana u nakladi Feral Tribunea! Stoga pripazite na koju plažu idete s ovom knjigom.

Gifford, Barry: Divlji u srcu (Celeber, 2000)

Čitajući Gifforda na plaži (119 stranica) pokazat ćete svima koliko ste IN. Dakle, vi znate da je Lynch poslije snimio film po ovoj knjizi, znate, dakle, i ljubite novo izdanje Twin Peaksa i ljudi će vas zbog toga zvati posvuda kao da ste kakav celebrity, a ne običan građanin koji samo želi čitati dobre stvari dok leži u pijesku na plus četrdeset.

Johnson, Denis: Isusov sin (Profil, 2005)

Odabirom ove visokooktanske proze (92 stranice) Booksa odaje priznanje nedavno preminulom majstoru Johnsonu. I drugo, kad vas vide s ovom knjigom mogle bi se u vas zaljubiti one pametne, pomalo depresivne djevojke za koje se priča da uopće ne idu na more, ali to je izmišljotina. Idu i one. Booksa zna!

Nooteboom, Cees: U planinama Nizozemske (Pelago, 2006)

Kaj se tiče privlačenja pozornosti, ova 118-stranična knjižica prava je bomba, oružje za masovno uništenje! Prvo, helouuu, tko bi se uopće nadao da i ti ljubitelji klompi, totalnog nogometa i tulipana uopće pišu!? A onda još i planine u zemlji koja ni nema svoje zemlje, već je uvozi iz drugih susjednih država i koja se, jebote, zove – Nizozemska tj. Niskozemska!? Čudima nikad kraja.

Roth, Philip: Pisac iz sjene (August Cesarec, 1990)

Iskreno, bilo kaj iz ove biblioteke bit će pun pogodak, no mi vam želimo najbolje. Stoga predlažemo Rotha (195 stranica), čovjeka kojemu već godinama želimo Nobela, i to Rotha u najboljoj formi. Mnogi kupači zbog ovakvog štiva poželjet će svoj ručnik prostrti što bliže vašem ručniku i na taj se način pretvarati kako vas poznaju.

Walser, Martin: Odbjegli konj (Znanje, 1983)

I, napokon, deseti naslov u ovoj nisci bisera (111 stranica) potpisuje, po našem skromnom mišljenu, ponajbolji njemački autor – Martin Walser. Premalo smo ga prevodili, svega 4 ili 5 knjiga, ali vjerujte vi Booksi na riječ – Walser je nepogrešiv izbor! To je jedan od onih pisaca za koje vam najradije ne bismo ni rekli, već bi ga ljubomorno čuvali za sebe, ali nek vam bu! Plažni problem s ovom knjigom je taj što prvo morate nagovoriti nekoga da je pročita – kažete jednostavno: djevojko, ovo moraš pročitati, mo-raš, točka. I kad pročita htjet će se udati za vas misleći da ste i u svemu drugom tako dobri, a niste. Nitko nije u svemu dobar, jarca mu jarčevog!

Iskreno, do sad je sve bilo zajebancija, a ovog sparnog ljeta odlučili smo vas zasuti najboljim knjigama za plažu - ever. Nisu teške, svih deset stane u omanji ceker, a sve biser do bisera. Booksa čini plaže boljima!

F.B., 23. lipnja, Zagreb na gradele

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.