Petak
03.10.2014.

Obiteljski portret
Extra_large_lov_na_sabljarke
A+ A-

Señor,

Veseli me što kanite u lov na sabljarke. Nikad uživo ne vidjeh Xiphiasa gladiusa, niti znam što bih poduzeo da me taj prijan zaskoči negdje na otvorenom moru. Bitka bi, bojim se, kratko potrajala.

Stoga se ja i držim kopna. Točnije, evo me na razini -3, u dijelu arhivskog prostora gdje ljubomorno čuvamo sve književne časopise i zbornike što nam poslaše u posljednjih deset godina. Neka ih samo, nikad čovjek ne zna kad će mu nešto zatrebati.

Poslije doktorova odlaska ostala je praznina, krater koji neće samo tako zacijeliti. No, takav je život, ne vrijedi žalovati. U književnom kombinatu prošli smo mnoge Scile i Haribde. Svatko od nas slabašan je i bljedunjav pojedinac, ali zato smo kao kombinat snažniji od medvjeda.

Možda je ovo dobra prigoda da vam ukratko predstavim, ne sve, ali barem one najvažnije kotačiće u mehanizmu KK Booksa. Pa onda evo:

Vanja & Mika

Ono što su RZA i GZA za Wu-Tang Clan, Page i Plant za Led Zeppeline, Simon i Garfunkel za Simon i Garfunkel – to su njih dvije za literarnu utvrdu u Martićevoj.

Šeherzada

Čuvarica pečata i blagajnica, isplaćuje honorare, plaća režije i sve ostalo. Zazire od mobitela.

Martina

Šefica ugostiteljskog trakta, blage naravi, ali vrlo vješta u raznim borilačkim vještinama, iznimno opasna u bliskoj borbi, također nabavlja čajeve širom domovine. Stručnjakinja za SF i fantasy.

Marina & Mateja

Desna i lijeva ruka šefice ugostiteljskog trakta. Marinina uža specijalnost su novija američka književnost i špijunaža, dočim je Mateja glavna za češku književnost i ukrašavanje prostora za blagdane i slično.

Sale

Radi za šankom jednu šihtu mjesečno, uz to je goropadan komentator društvenih, političkih i sportskih događanja. Također kontrolira pristup internetu. Hude naravi.

Dunja Draguljče

Radi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture (nitko ne zna što je to točno, ali je važno), ultraveganka – niš ne jede, vrlo emotivna zbog čega često plače, svira bongose i lutnju. U rijetkim prilikama kad prostači – čini to isključivo na engleskom.

Luka

Zli brat blizanac dr. Ostojića. Bavi se reportažama. Jedini u KK Booksa koji uopće ne čita. Nekad je to činio, ali sad je iznad toga. Spletkar.

Damjan

Redar na klupicama, brine o rasvjeti. Još uvijek traži poštena izdavača.

Ana

Žila kucavica cijelog kombinata. Radi sve bitne stvari, bez nje bi propali u roku 24 sata. Puši lulu, poštapalica: dragi, draga.

Uz to imamo još 50-ak volontera, dopisnike iz Londona, Rima i Kikinde, te brojne vanjske suradnike. Pukovniče, hitam na sastanak, a vama želim mirno more i pripazite da vas ne dokači koja sablja.

F.B., 3. listopada 2014., Zagreb

foto: UncoveringWestport

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.