Petak
31.10.2014.

Noć vještica
Extra_large_martina_i_zmajevi
A+ A-

Slažem se, Pukovniče, bejzbol često podsjeća na život, ali i na roman, dodajem! Uzmite za primjer ovih sedam epskih finalnih utakmica između Giantsa i Royalsa. Kao 63 poglavlja kakva uzbudljiva američkog romana. Junaci i tragičari, veliki preokreti, par ininga u kojima se naoko ne događa ništa bivaju pometeni u zaborav vatrometom događanja i povrh svih – Madison Bumgarner, pitcher veći od života, lik koji ne bi smio postojati u stvarnom životu, a kao što ste i sami vidjeli – postoji.

Priznajem, da sam kakav hrvatski literat, a ne šutljivi arhivar okružen memlom prohujalih vremena, na vlastitu bih književnu promociju došao u majici SF Giantsa.

Zato kod nas u kombinatu gajimo tradiciju prerušavanja za Noć vještica. Tog dana na posao dolazimo prerušeni u nekog ili nešto drugo. U likove uzbudljivije nego li bi mi sami ikad mogli biti.

Jučer prijepodne ispijali smo čajeve i raspravljali o Kristianu Novaku, dobitniku Tportalove nagrade za 2014., o Kruni Lokotaru i njegovom leglu literarnih šampiona, kadli u office nahrupi Mika.

"Ostav'te se ćorava posla, sa'će Noć Vještica, a vi sjedite u civilnoj odjeći. Jeste odluč'li šta će ko bit ove godine?"

Uslijedila je uobičajena žustra rasprava. Letjelo je perje na sve strane – i figurativno i ono pravo, perje našeg drskog papagala Tibora. Njega je zapalo da bude gavran, pa ga je naš redar Damjan ofarbao u crno, a sam se prerušio u Edgara Allana Poea.

Sale je hodao u poderanoj Dinamovoj majici i vikao: "Nabijem vas sve na k…c!" i "Proklet bio na Božić dvije i četrnaeste!" ili „Ajmoooooo!"

On će ove godine bit Zdravko Mamić.

Vanja je navukla košulju i preko nje zgodan pleteni prslučić. Pod miškom je nosila Quorum i svima se obraćala s 'amigo' po čemu smo lako zaključili da će ona bit Roman Simić Bodrožić.

Mika se preodjenula u traper jaknu, stavila cvikere i lažnu bradu staru tri dana. Na ramenu nosi ruksak iz kojega ljudima dijeli knjige Algoritmove biblioteke Kalibar uz riječi: "Nisi čitao Novaka (Avdića, Mravak, Meškovića) sjajno, sjajno nešto!"

"Mika je Lokotar, jeee!", zapljeskala je veselo Ana misleći valjda da samo ona prepoznaje Urednika svih urednika.

Ona sama dugo se premišljala i na koncu se preobukla u posljednji Booksin newsletter izvješćujući svakog gosta: "Doći će nam Krasznahorkai i svakako čitajte kolumne našeg dragog Albaharija na booksa.hr."

Mene osobno najviše se dojmiše kostimi Martine, Marine, Mateje i Dunje Draguljče. Martina je preuzela lik Daenerys Targaryen, a Mateja, Marina i Dunja su njezini zmajčeki.

Luka bu Jagna Pogačnik. Iz susjednog frizerskog salona posudio je prigodnu plavu periku, a ja se još uvijek premišljam. U arhivi pronađoh dugu bijelu, lažnu bradu, stari kaput i škornje. Tolstoj ili Gandalf, pitanje je sad. U međuvremenu valja mi izrezbariti još 14 bundeva i denuti ih u izlog, jer i to su moja zaduženja. Težak je kruh arhivara.

F.B., 31. listopada, Zagreb
foto: Martina & zmajčeki (Genia Baida)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.