Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3
Piše: Booksa

Rumena Bužarovska

Large rumena
Četvrtak
26.05.2016.
U sklopu projekta Literary Europe Live kojeg vodi platforma Literature Across Frontiers, međunarodni žiri odabrao je deset najzanimljivijih pisaca i spisateljica aktivnih danas u Europi. Na portalu predstavljamo autore i njihov rad.

***

Ako vam je prva asocijacija na Makedoniju uspješnica Dade Topića, onda će vam proza makedonske autorice Rumene Bužarovske (1981.) iznevjeriti sva očekivanja. U svijetu njenih priča vječno sunce ne sja, a njeni likovi, kad su sami i kad je tužno sve (što je relativno često), ne sjete se nje
O njenoj prozi više nam govore makedonska politička sadašnjost i podatak da je Bužarovska profesorica američke književnosti i prevoditeljica koja je na makedonski prevela knjige Lewisa Carrolla, J.M. Coetzeea, Trumana Capotea, Charlesa Bukowskog i Richarda Gwyna
Stil joj je najviše vezan uz majstore američke kratke priče, Raymonda Carvera i Alice Munro. Bužarovska piše o dramama svakodnevnog života i unutarnjim kolebanjima običnih žena u posttranzicijskoj Makedoniji. Njene heroine nisu 'junakinje': one se osjećaju nelagodno u ginekološkim ordinacijama i svlačionicama, nalaze se u sjeni svojih muževa, obračunavaju se s agresivnim svekrvama, pristaju na kompromise, kriju male tajne i suočavaju se s vlastitim problemima tek pred samu katastrofu. Bužarovska o tim tihim dramama piše hladnim i jednostavnim jezikom.
Objavila je tri zbirke kratkih priča, a zbirke Osmica i Moj muž objavljene su na hrvatskom jeziku. Priče su joj prevedene na engleski, njemački, srpski, bugarski i francuski. Objavljena je u nizu časopisa i antologija. Osim pisanjem i radom na fakultetu u Skopju, Bužarovska je također urednica prozne rubrike u web magazinu Blesok.
Autorica će se predstaviti hrvatskoj publici i na Festivalu europske kratke priče: gostuje na otvaranju Festivala u nedjelju 29.5. u 20:00 u Laubi. Dan kasnije u 18:00 sudjeluje na tribini 'Ne piši!' u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Svoje priče čitat će u Osijeku 1.6. u 20:00 u Galeriji Kazamat, te u Zagrebu 3.6. u 20:30 u Polukružnoj dvorani Teatra &TD.

***

Foto: Edi Matić
Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu