Petak
27.05.2016.

Bužarovska, Rumena
Extra_large_rumena
Bužarovska, Rumena
A+ A-
U sklopu projekta Literary Europe Live kojeg vodi platforma Literature Across Frontiers, međunarodni žiri odabrao je deset najzanimljivijih pisaca i spisateljica aktivnih danas u Europi. Na portalu predstavljamo autore i njihov rad.

***

Ako vam je prva asocijacija na Makedoniju uspješnica Dade Topića, onda će vam proza makedonske autorice Rumene Bužarovske (1981.) iznevjeriti sva očekivanja. U svijetu njenih priča vječno sunce ne sja, a njeni likovi, kad su sami i kad je tužno sve (što je relativno često), ne sjete se nje
 
O njenoj prozi više nam govore makedonska politička sadašnjost i podatak da je Bužarovska profesorica američke književnosti i prevoditeljica koja je na makedonski prevela knjige Lewisa Carrolla, J.M. Coetzeea, Trumana Capotea, Charlesa Bukowskog i Richarda Gwyna
 
Stil joj je najviše vezan uz majstore američke kratke priče, Raymonda Carvera i Alice Munro. Bužarovska piše o dramama svakodnevnog života i unutarnjim kolebanjima običnih žena u posttranzicijskoj Makedoniji. Njene heroine nisu 'junakinje': one se osjećaju nelagodno u ginekološkim ordinacijama i svlačionicama, nalaze se u sjeni svojih muževa, obračunavaju se s agresivnim svekrvama, pristaju na kompromise, kriju male tajne i suočavaju se s vlastitim problemima tek pred samu katastrofu. Bužarovska o tim tihim dramama piše hladnim i jednostavnim jezikom.
 
Objavila je tri zbirke kratkih priča, a zbirke Osmica i Moj muž objavljene su na hrvatskom jeziku. Priče su joj prevedene na engleski, njemački, srpski, bugarski i francuski. Objavljena je u nizu časopisa i antologija. Osim pisanjem i radom na fakultetu u Skopju, Bužarovska je također urednica prozne rubrike u web magazinu Blesok.
 
Autorica će se predstaviti hrvatskoj publici i na Festivalu europske kratke priče: gostuje na otvaranju Festivala u nedjelju 29.5. u 20:00 u Laubi. Dan kasnije u 18:00 sudjeluje na tribini 'Ne piši!' u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Svoje priče čitat će u Osijeku 1.6. u 20:00 u Galeriji Kazamat, te u Zagrebu 3.6. u 20:30 u Polukružnoj dvorani Teatra &TD.

***

Foto: Edi Matić
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.