Četvrtak
09.06.2016.

Fatland, Erika
Extra_large_erika_fatland
Fatland, Erika
A+ A-

U sklopu projekta Literary Europe Live kojeg vodi platforma Literature Across Frontiers, međunarodni žiri odabrao je deset najzanimljivijih pisaca i spisateljica aktivnih danas u Europi. Na portalu predstavljamo autore i njihov rad.

***

Erika Fatland rođena je 1983., spisateljica je i antropologinja, a dolazi nam s krajnjeg sjevera kontinenta – iz sumračnih norveških šuma gdje nekad življahu orijaška literarna bića poput Knuta Hamsuna.
 
Danas kad spomenemo Norvešku, misli nam lete simo i tamo, neki će prvo pomisliti na majstora krimića Joa Nesbøa, a neki opet na velemajstora tjeskobe Karla Ovea Knausgårda. U literarnoj ubožnici, kombinatu Booksa, uvjereni smo kako će se u skoroj budućnosti ime ove bogate, fjordaške zemlje vezati i uz mladu Eriku Fatland.
 
Na literarnom nebu njezina zvijezda zasjala je sad već daleke 2009. kad se predstavila knjigom za djecu – Foreldrekrigen.
 
Dvije godine kasnije izlazi joj Englebyen, publicističko djelo o terorističkom napadu u školi u Beslanu (331 poginulih i 700 ranjenih – među poginulima nalazilo se i 160 djece).
 
Erika je 2012. objavila i Året uten sommer (Godina bez ljeta) gdje tematizira psihopatski ubilački pohod Andersa Breivika koji je na otoku Utoya ubio 77 mladih.
 
U svojoj posljednjoj knjizi – Sovjetistan: Putovanje kroz Turkmenistan, Kazahstan, Kirgistan, Tađikistan i Uzbekistan (2014.) – ova zanimljiva autorica vodi nas na put po bivšim sovjetskim republikama, a danas samostalnim državama.
 
Knjige su joj prevedene (ili će uskoro biti prevedene) u Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Finskoj, Francuskoj, Poljskoj i Rusiji. 
 
Ovom prigodom apeliramo na hrvatske izdavače i prevoditeljski puk da se u najkraćem mogućem roku uhvate prevođenja ovih vrijednih i nadasve zanimljivih djela. I mi želimo čitati Fatlandicu!
 
Ime Erike Fatland zasluženo se našlo na vrijednom popisu najzanimljivijih europskih autora.

***

Foto: Literature Across Frontiers
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.