Nedjelja
01.01.2012.

Enright, Anne




Enright, Anne
A+ A-

Anne Enright rođena je u Dublinu 1962., a živi u Brayju, u irskom okrugu Wicklow. Udana je za kazalištarca Martina Murphyja s kojim ima dvoje djece. Iako se u početku više zanimala za dramaturgiju, završila je studij kreativnog pisanja proze, ali se strukom isprva nije bavila. Za irsku je nacionalnu televiziju RTÈ radila kao producentica i redateljica. Bilo je to za nju razdoblje velikog stresa i borbe s depresijom. U jednom je intervjuu, pričajući o tom razdoblju svoga života, izjavila da je bolje doživjeti živčani slom dok si mlad i riješiti stvari sam sa sobom, nego cijeli život pomalo propadati pod teretom depresije. I tako je Enright, početkom devedesetih, ostavila televiziju i uhvatila se pera.

The Portable Virgin (1991) prvo je njeno objavljeno djelo, ovjenčano irskom književnom nagradom Rooney. Enright u svojim kratkim pričama kombinira stvarno i čudesno, pričajući priče prevarenih žena i onih koje varaju, natapajući ih obilnom dozom histeričnog humora.

Priču o obitelji, ljubavi, vjeri i apsurdnostima koje su za njih vezane, Enright, opet s puno humora, priča u romanu The Wig My Father Wore (1995). Život mlade Irkinje Grace potpuno se mijenja kada upozna pravog anđela u kojega se zaljubi, otkrivajući, osim duhovnih, i njegove tjelesne kvalitete. Humorističnim smatraju kritičari i roman What Are You Like? (2000) u kojem, kroz oči triju pripovjedača, upoznajemo dvije blizanke odvojene u djetinjstvu, koje se upoznaju u svojim dvadesetima. Romanu, jednom od nominiranih za prestižnu nagradu Whitbread, najčešće se zamjera neujednačenost u kvaliteti triju pripovjedačkih dionica, koje pričaju blizanke i njihov otac.

"Francisco Solano Lopez stavio je svoj penis u Elizu Lynch jednog lijepog proljetnog dana u Parizu, 1854. godine", a dalje se nastavlja u istom stilu - meso, seks i svi ostali prljavi detalji. Roman The Pleasure of Eliza Lynch (2002) donosi priču o krumpira gladnoj Irkinji koja postaje paragvajska inačica Evite Peron. Stil Anne Enright u ovom je romanu raskošan i barokan, prepun (sočnih) detalja. Atmosfera romana spaja klaustrofobičnost Herzogovih filmova i Marquezov magični realizam.

Potpuno drukčiju temu obradila je Enright u Making Babies: Stumbling Into Motherhood (2004), nefikcijskoj dokumentarističkoj prozi o začeću, rođenju i prvim godinama svoje dvoje djece. Intimna i duhovita proza sušta je suprotnost uštogljenim priručnicima za odgoj djece.

Anne Enright dosad je bila prilično nepoznata izvan granica Irske, no uskoro će se i to vjerojatno promijeniti. Mračni The Gathering (2007), za kojega je osvojila Man Bookera, donio je mnogo svjetla u njenu spisateljsku karijeru. Glavna junakinja romana, Veronica Hegarty, oplakuje svog brata Liama, čija je smrt sve više progoni, udaljavajući je od muža i djece. U ovom romanu, o kojem će se zasigurno još mnogo govoriti, Anne Enright je pokazala kako se neke od najvećih bitaka mogu odviti u četiri zida naše duše.

Razvratnice i majke, očevi i kćeri, Irska i Engleska. Humor i ironija s jedne, mračno i karnalno s druge strane. Anne Enright u svojim prozama ujedinjuje suprotnosti koje oblikuju život, a uz njen prilično potkresan stil garantiraju potencijalno svjetski uspješnu književnu karijeru.

Treba još spomenuti da je Ann Enright 2005. gostovala na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu.


Bibliografija:

The Portable Virgin (1991) - zbirka priča
The Wig My Father Wore (1995) - roman
What Are You Like? (2000) - roman
The Pleasure of Eliza Lynch (2002) - roman
Making Babies: Stumbling Into Motherhood (2004) - publicistika
The Gathering (2007)

18.10.2007.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.