Srijeda
08.06.2016.

Golob, Anja
Extra_large_anja_golob
Golob, Anja
A+ A-
U sklopu projekta Literary Europe Live kojeg vodi platforma Literature Across Frontiers, međunarodni žiri odabrao je deset najzanimljivijih pisaca i spisateljica aktivnih danas u Europi. Na portalu predstavljamo autore i njihov rad.

***

Slovenka Anja Golob (1976.) svestrana je radnica na slovenskoj kulturnoj sceni: piše pjesme, tekstove za časopise, prevodi, uređuje, radi kao dramaturginja i koreografkinja... 
 
Objavila je nepregledno mnoštvo pjesama i drugih tekstova za razne novine i časopise. Napisala je čak 750 kazališnih kritika u 14 godina, uglavnom za dnevne novine Večer. Prevela je pet knjiga, među ostalim djela britanskog ekološkog aktivista Georgea Monbiota i islandskog književnika Sjóna.
 
Zajedno s nekoliko hrabrih ljubitelja književnosti, 2013. godine kreće u pothvat koji bi proračunati poduzetnici nazvali suicidalnim: osnivaju malu izdavačku kuću VigeVageKnjige. Tamo sada radi kao glavna urednica. 
 
Možda i zbog tolikog rada na raznim poljima, njena bibliografija ne čini se naročito velikom. Dosad je objavila dvije zbirke poezije: V roki (2010.) i Vesa v zgibi (2013.) Također je objavila izbor svoje poezije na njemačkom jeziku: ab und zu  neigungen (2015.)
 
Ipak, mala količina sadrži veliku kvalitetu. Zbirka Vesa v zgibi dobila je Jenkovu nagradu 2014. godine, a doživjela je i velik uspjeh kod publike koja je razgrabila prvo izdanje. Zbirka se trenutno ne može nigdje kupiti, ali uskoro izlazi drugo izdanje.
 
Trenutno piše svoj prvi roman Kradem knjige, kao i novu zbirku poezije Didaskalije k dihanju
 
Za poznavatelje slovenskog, pokazujemo prstom u smjeru njene web stranice gdje možete pročitati njene pjesme, kritike i druge tekstove. Svi ostali morat će pričekati prijevode koji će se ove godine pojaviti u sklopu projekta Literary Europe Live.

***

foto: EUNIC
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.