Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

U utrci za Bookera

Large 1500x500

Foto: The Booker Prizes.

Srijeda
31.03.2021.

Objavljeno je trinaest imena koja su se našla u širem izboru za međunarodni Booker, prestižnu nagradu koja se dodjeljuje autorima i prevoditeljima najboljih djela prevedenih na engleski, a nas je posebno obradovalo što smo među njima ugledali i Booksinu dragu gošću, suradnicu i prijateljicu Adaniu Shibli

Ovu palestinsku književnicu i teoretičarku imali smo priliku upoznati na Reviji malih književnosti 2017. kada su prijevodi njezinih tekstova premijerno objavljeni u antologiji suvremene književnosti Levanta – Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju. Dvije godine kasnije u Zagrebu je održala predavanje o igrama i lukavštinama kao oblicima borbe protiv tiranije, a prošle godine, zajedno s Miljenkom Buljević, kurirala je temat Povratak imaginacije u sklopu kojeg smo objavili tekstove koji pomažu zamišljati manje monstruozne oblike zajedništva današnjice, a koje možete pročitati na linku

Adania se u Bookerovom izboru našla romanom Minor Detail (na engleski s arapskog prevela Elisabeth Jaquette), pričom koja se bavi brutalnim zločinom iz rata 1948. godine, kada su izraelski vojnici silovali i ubili mladu Palestinku. Knjiga je to o ratu, nasilju, sjećanju i potlačenosti, a uz nju su se u širem Bookerovom izboru našle i sljedeće:

I Live in the Slums, Can Xue

At Night All Blood is Black, David Diop

The Pear Field, Nana Ekvtimishvili

The Dangers of Smoking in Bed, Mariana Enríquez

When We Cease to Understand the World, Benjamín Labatut

The Perfect Nine: The Epic of Gikuyu and Mumbi, Ngũgĩ wa Thiong’o

The Employees, Olga Ravn

Summer Brother, Jaap Robben

An Inventory of Losses, Judith Schalansky

In Memory of Memory, Maria Stepanova

Wretchedness, Andrzej Tichý

The War of the Poor, Éric Vuillard

Ovogodišnje kandidatkinje i kandidati dolaze iz dvanaest različitih zemalja i pišu na jedanaest različitih jezika, a knjige su im izdali većinom mali izdavači. Kojih šest knjiga ostaje u finalnom sprintu saznat ćemo 22. travnja, a pobjednička će biti obznanjena 2. lipnja. 

Razumije se za koju navijamo!


Izvor: The Guardian 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu