Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko dolazi na Reviju?

Large malta  4
Četvrtak
21.09.2023.

Nakon brojnih putovanja diljem nedovoljno nam poznatih književnih krajeva, ove godine putevi Revije malih književnosti usmjerili su nas prema obalama Malte!

U Booksi ćemo tijekom 4. i 5. listopada predstaviti malteške pjesnike i pjesnikinje čiji su tekstovi po prvi put prevedeni na hrvatski jezik. Rijetko tko ima precizniji uvid u suvremenu maltešku književnu scenu od Adriana Grime, književnog kritičara, književnika i profesora suvremene malteške književnosti na Sveučilištu Malta, stoga smo upravo njemu povjerili zadatak odabira autora i autorica koji su se našli u antologiji Odveć nježne riječi

Uz Adriana Grimu, na zagrebačkoj pozornici nastupit će Karl SchembriLeanne Ellul i Nadia Mifsud. Slijedi više o našim gostima!

Startat ćemo s Karlom Schembrijem, malteškim pjesnikom, piscem i novinarom koji iza sebe ima izuzetno zanimljivu biografiju. Prvi put je objavljen 1997. godine u antologiji naslova Frekwenzi ta’ Spirti fis-Sakra s još tri pjesnika. Njegov roman Il-Manifest tal-Killer cenzurirala je radijska postaja Sveučilišta u Malti Campus FM 2007. godine, nakon što ga je uprava proglasila preuvredljivim za emitiranje. Zbirka poezije na malteškom objavljena mu je 2013. pod naslovom Poskoci na kiši (Passju Taħt ix-Xita). Knjiga poezije na engleskom jeziku Remember the Future objavljena je u SAD-u, a godine 2019. nekoliko njegovih malteških i engleskih pjesama objavljeno je u prijevodu na arapski u knjizi I turn every stone in the forest. Poezija mu je objavljena na arapskom, španjolskom, engleskom, francuskom, grčkom, rumunjskom i slovenskom jeziku. Dio života proveo je u Pojasu Gaze i Jordanu, izvještavajući o humanitarnim krizama u Palestini, Siriji, Iraku, Jemenu, Libanonu, Jordanu i Libiji. Trenutačno živi u Nairobiju u Keniji, gdje radi kao regionalni medijski savjetnik za Istočnu Afriku pri Norveškom vijeću za izbjeglice.

Potom ćemo upoznati i Leanne Ellul koja piše poeziju i prozu, a objavila je i djela za odrasle i djecu. Proglašena je za najperspektivniju autoricu na National Book Prize 2016. godine, a njezini su radovi za djecu osvojili razne nagrade. Njezina prva zbirka poezije L-Inventarju tal-Kamra l-Kaħla objavljena je 2020. godine. Druga zbirka naslova Bjuda dio je interdisciplinarnog projekta usredotočenog na bijelu boju, dok najnovija zbirka nosi naslov Il-Manifest tas-Siġar. Autorica predaje malteški jezik i književnost te je aktivna u organizaciji Inizjamed i HELA fondaciji.

Nadia Mifsud rođena je 1976. godine na Malti, a 1998. preselila se u Francusku. Trenutno živi u Lyonu, gdje piše, predaje i ponekad prevodi. Do sada je objavila tri knjige poezije, jedan chapbook, roman i zbirku kratkih priča. Dobitnica je različitih malteških književnih nagrada, uključujući National Book Prize, i to dva puta: 2016. za Kantuniera ’l bogħod i 2022. za Varjatsionjes tas-Skiet, a te godine postala je treća pjesnikinja laureatkinja. Kao članica malteške kulturne organizacije Inizjamed od 2011. godine sudjeluje u organizaciji Malta Mediterranean Literature Festivala koji se održava svakog ljeta pred kraj kolovoza. Kad ne piše, ne predaje ili prevodi, Nadia obično čita, gleda filmove, šiva ili pokušava snimiti nekoliko dobrih fotografija...

U antologiji će se naći i Gioele Galea koji je rođen na Malti, a studirao je teologiju na malteškom Sveučilištu. Četrnaest godina vodio je samotnjački život pustinjaka u umbrijskim planinama u Italiji. Njegovo pisanje izvire iz mučne potrebe da izrazi misterij koji ga neprestano obuzima: misterij ljudskog života uhvaćenog u vrtlog žeđi za Apsolutom. Galea ne vidi izlaz iz ovog vrtloga. Njegovi objavljeni radovi – sedam zbirki poezije i dva memoara – svjedoče o beskompromisnom putovanju prema dubinama u kojima je ogoljenost jednako teška i bitna.

Isto tako, imat ćete priliku čitati poeziju Murada Shuberta koji je rođen i odrastao u Casablanci u Maroku, u okrugu Hay Mohammadi, poznatom po svojoj umjetnosti i otporu. U dobi od devetnaest godina stekao je bakalaureat iz moderne arapske književnosti. Uz to, diplomirao je pravo i političke znanosti. Počeo je pisati poeziju na arapskom sa 16 godina, a neki od njegovih radova objavljeni su u marokanskim novinama. U svom gradu razvio je ljubav prema crnoj i bijeloj, a te boje pomogle su mu da otkrije djela palestinskih pisaca Mahmouda Darwisha i Ghassana Kanafanija, kurdsko-sirijskog romanopisca, pjesnika i prevoditelja Salima Barakata i egipatskog pjesnika pobunjenika Amala Dunqula. Prema Shubertovim riječima, pjesme u njegovoj debitantskoj zbirci Imbagĥad il-Qiegĥ iz 2022. godine crpe upravo iz tih izvora. Poezija Murada Shuberta na arapskom uglavnom se bavila politikom u arapskom svijetu i ljubavlju. Nakon što je proputovao razne zemlje, stigao je na Maltu 2004. godine. Osim arapskog i francuskog, govori malteški i engleski, a sada piše uglavnom na malteškom. 

Detaljan program stiže uskoro!

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage clem onojeghuo rg4kzupyfm4 unsplash 20.11.2023.

Nadia Mifsud (izbor iz poezije)

Donosimo izbor iz poezije malteške pjesnikinje Nadie Mifsud, koju smo ugostili na Reviji malih književnosti i objavili u antologiji 'Odveć nježne riječi'.

Iz Revije malih književnosti
Homepage untitled design   2023 10 30t121733.529 06.11.2023.

Murad Shubert (izbor iz poezije)

Izbor iz poezije Murada Shuberta, objavljen u antologiji suvremene malteške poezije naslova 'Odveć nježne riječi', u prijevodu Vlatke Valentić.

Video
Homepage 387199785 646964127543317 5775338203611181300 n 18.10.2023.

Revija malih književnosti: Malta - Leanne Ellul i Karl Schembri

Drugog dana Revije u Booksi smo ugostili pjesnikinju i pjesnika Leanne Ellul i Karla Schembrija. Ako ste propustili razgovor uživo, pogledajte snimku!

Video
Homepage dscf3033 13.10.2023.

Revija malih književnosti: Malta - Adrian Grima i Nadia Mifsud

Donosimo snimku prvog dana Revije malih književnosti: Malta.

Intervju
Homepage copy of copy of copy of revija malih knji%c5%beevnosti malta 30.09.2023.

'Možda je poezija više potreba nego utjeha.'

Marokansko-malteški pjesnik Murad Shubert, čija je poezija uvrštena u antologiju 'Odveć nježne riječi', rekao nam je ponešto o svom pjesničkom radu te pisanju na malteškom i arapskom.

Piše: Ivana Dražić

Intervju
Homepage copy of copy of revija malih knji%c5%beevnosti malta 29.09.2023.

'U osami sam došao u doticaj s dubinama koje nikad prije nisam dosegnuo.'

Pjesnik i pisac Gioele Galea, čija je poezija uvrštena u antologiju 'Odveć nježne riječi', rekao nam je ponešto o svom pjesničkom radu, duhovnosti i ulozi poezije danas.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu