Page arrow

Širi izbor romana za NIN-ovu nagradu

Large ninova nagrada kritike 4

Foto: SEEcult.org

Petak
07.01.2022.

Odabrani su romani koji su ušli u širi izbor za NIN-ovu nagradu za 2021. godinu.

Za najznačajnije književno priznanje u Srbiji konkurira 43 romana, koje je stručni žiri odabrao između 196 pristiglih naslova. Među autorima romana u širem izboru su i raniji dobitnici NIN-ove nagrade David AlbahariBora Ćosić i Goran Gocić, kao i drugi nagrađivani autori, uz mlađe pisce. 

NIN će 13. siječnja objaviti popis naslova koji ulaze u uži izbor, kao i kratke opise njihovih knjiga. Imena finalista i razgovori s njima bit će objavljeni u novom broju 20. siječnja. 

Na temelju odluke žirija, koji čine predsjednik Teofil Pančić, Marija NenezićIvan MilenkovićMarjan Čakarević i Branko Kukić, ime 68. dobitnika bit će poznato 24. siječnja. 

Prošle godine NIN-ovu nagradu dobio je Svetislav Basara za roman Kontraendorfin u izdanju Lagune, čime je postao dvostruki dobitnik tog književnog priznanja, koje je dobio i 2006. godine za Uspon i pad Parkinsonove bolesti

U ovogodišnjem izboru je 6 autorica, što je indikator nedostatka rodne ravnopravnosti koji se i dalje uporno ponavlja (prošle godine u širem izboru bile su 3 autorice, a u najuži izbor nije ušla nijedna!). Kako bi se takva nepravda ispravila, kritičarski kolektiv Pobunjene čitateljke pokrenuo je Pobunjeni NIN-in izbor, alternativni izbor romana i autorica koje čine progresivniju i aktualniju selekciju. Kako pišu Pobunjene: "Ako bi, počevši od ove, narednih šezdeset godina isključivo književnice dobijale NIN-ovu nagradu, i dalje ne bi postojala rodna ravnopravnost među dobitnicima/cama nagrade."

O književnim nagradama i (ne)ravnopravnosti za portal Booksa.hr pisala je članica Pobunjenih čitateljki Nađa Bobičić u tekstu Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade, gdje ističe: "Ako, dakle, brojevi pokažu da postoji rodni disbalans, to bi trebalo da bude nepobitan argument u prilog konstataciji koja je intuitivno jasna većini – u književnom polju neki su jednakiji, a druge nejednakije."

Izvor: SEEcult.org

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu