Shakespeare i homersko pitanje

Srijeda
03.04.2013.

Zvuči paradoksalno što, iako postoji konsenzus da je William Shakespeare jedan od najvećih pisaca u povijesti, i dalje ne postoji konsenzus oko pitanja je li Shakespeare uopće napisao svoja djela. Brojni istraživači dovode Shakespeareovo autorstvo u pitanje, a od sredine 19. stoljeća navedeno je ukupno 77 ličnosti koje su 'pravi' pisci tih drama i pjesama, među kojima su Francis Bacon, Christopher Marlowe, pa čak i kraljica Elizabeta I. Stoga je skupina od 22 istraživača odlučila sastaviti zbornik tekstova kojim će jednom za svagda dokazati da je upravo Shakespeare pravi i jedini autor svima poznatih tekstova. Knjiga će nositi naslov Shakespeare izvan svake sumnje: Dokazi, rasprave, kontroverze i bit će objavljena 18. travnja, nekoliko dana prije Shakespeareovog rođendana. Knjigu će urediti Paul Edmondson i Stanley Wells, a objavit će je Cambridge University Press.

Edmondson je izjavio kako se povod nastanku ove knjige nalazi u rastućoj sumnji u Shakespearea na sveučilištima diljem svijeta, pa i u popularnoj kulturi (recimo, u novijem holivudskom filmu Nepoznati koji sugerira da je Earl od Oxforda pravi autor). U knjizi će istraživači iz različitih polja govoriti o različitim aspektima Shakespeareovih djela koji svi ukazuju na jedan zaključak, da je upravo čovjek iz Stratford-upon-Avona pravi pisac poznatih djela. O detaljima same knjige možete pročitati ovdje.

izvor: The Guardian
foto: Urban Combing

Možda će vas zanimati
Piščev dnevnik
30.11.2015.

Shakespeare i snovi

'Nije neobično da neki pisac sanja da je Shakespeare, ali je ipak čudno da to sanja tri noći zaredom...'

Piše: David Albahari

Dr. Ostojić, literoterapeut
24.01.2014.

Dr. Ostojić: Iz mračne književne ćelije

U zatvoru je ponekad opasnije čitati Tomića nego ispustiti sapun pod tušem.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu