Page arrow

Tribina 'Razotkrivanje': Luka Ostojić

Large 398669419 10168468435695048 1842571500539961424 n

Foto: Facebook

Četvrtak
09.11.2023.

Nedavno nas je posebno razveselila vijest kako je objavljena zbirka priča Tišina u osinjaku Luke Ostojića, našeg dragog kolege i bivšeg urednika portala koji upravo čitate. Sada nam predstoji čuti nešto više o knjizi!

Tribina 'Razotkrivanje' održat će se u utorak, 14. studenog 2023. godine u 19 sati u Knjižari Fraktura. Uz autora, o knjizi će govoriti urednik Roman Simić.

Baš kao što joj se čuje iz naslova, Tišina u osinjaku Luke Ostojića knjiga je koja vodi na opasna, neizvjesna mjesta. Dobro došli, dakle, u komplicirane ljubavne odnose, začudne brakove i raštimane obitelji – predjele koje poznajete, ali kakve nekim čudom dosad niste vidjeli. Smjestite se što udobnije na otocima usamljenosti, gdje ovijeni rojevima loših (i ponekom sretnom) vijesti žive Ostojićevi junaci na prekretnici. Ali oprez: to što iznutra diše, tvrda je, najtvrđa zbilja, tek spretno posjednuta na jaje ludila, koje samo što se ne ispili!

Mladoženje će usred svadbe bježati na mističnu planinu, djevojkama će se u stan useljavati seksualizirani duh Gorana Bogdana, kućanice će tragati za afričkim princem s interneta, a srednjoškolci rekonstruirati priču o tragično preminuloj afganistanskoj djevojčici Madini Hussiny, no u svakoj će vas od ovih sjajnih priča prije ili poslije sustići Ostojićev usijani zuj, žalac koji svijet želi promijeniti nabolje.

Pametna, pomaknuta, humorna i zavodljivo pitka, Tišina u osinjaku Luke Ostojića jedna je od najduhovitijih domaćih knjiga koje ćete pročitati, ali dobru zabavu u njoj valjat će platiti razmišljanjem, i s nešto malo jeze. Čitanjem i pitanjem: je li osinjak stvarno tih, ili samo trebamo još malo pričekati?

Autor je rođen 1987. u Šibeniku, odrastao u Zagrebu. Završio je preddiplomski i diplomski studij sociologije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao novinar, medijski i književni urednik, filmski i književni kritičar, voditelj kulturnih programa i pedagog. Bio je glavni urednik portala za književnost Booksa.hr i izvršni urednik dvotjednika za kulturu Zarez. Autor je publicističko-beletrističke knjige Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja (Kulturtreger i Kurziv, 2018.). Trenutno pohađa poslijediplomski doktorski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture. Član je istraživačke grupe na projektu „Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici” koji se odvija na Odsjeku za komparativnu književnost, uz podršku Hrvatske zaklade za znanost. U znanstvenom radu bavi se proučavanjem utjecaja školske lektire na čitatelje u Republici Hrvatskoj.

Veselimo se!

Izvor: Fraktura.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu