Rasknjižje, 8.-14.3.2010.

Nedjelja
07.03.2010.

Noviteti:

Proza:

1. Hotel Zagorje, Ivana Simić Bodrožić (Profil)
U ljeto 1991. 9-godišnja djevojčica odlazi iz Vukovara, ostavljajući oca u gradu u kojem počinje rat. Ovo je priča o njezinu odrastanju tijekom sedam godina prognaništva. Ali ovo nije mračna knjiga.
2. Uljez u kući književnosti, Tihomir Mraović (Fraktura)
Autor duboko i sustavno grabi iz imaginarnih fantastičkih svjetova stvarajući u svojem loncu za taljenje nove, začudne proze u kojima se vješto miješaju znanstvena fantastika, fantasy, novinski članci i stvarne biografije.
3. Popkorn, Andrej E. Skubic (Fraktura)
Što povezuje Veliki prasak, pionira elektroničke glazbe, kokice i slovenskog junaka našeg doba? Roman poznatog i nadasve priznatog suvremenoga slovenskog pisca i vrsnog prevoditelja Andreja E. Skubica.
4. Netopir i Črni ljudi, Denis Peričić (V.B.Z.)
Kratak kajkavski roman povijesne inspiracije i postmodernističke konstrukcije. Netopir i Črni ljudiGlavni likovi su povijesne osobe poput grofice i pjesnikinje Katarine Patačić i njezinag muža, sučeljenih s prijetnjom sotonističke sekte Črnih ljudi...
5. Na vjetrometini, Olivier Adam (Sysprint)
Kritika je jednoglasno proglasila ovaj roman dosad najboljim Adamovim djelom. Protagonistica Marie zaokupljena je sobom i ravnodušna prema svijetu do dana kada joj pogled zapne za beskućnike pred trgovačkim centrom.
6. Kad vam roditelji prežive holokaust, Bernice Eisenstein (Fraktura)
Riječima i crtežima ova knjiga donosi sjećanja autorice na odrastanje u Torontu 50-ih godina 20. stoljeća, određeno sjenom koja će se nakon što su joj roditelji preživjeli Holokaust, trajno nadviti i nad nju.
7. Neukroćena: Kuća Noći, knjiga četvrta, P.C. Cast, Kristin Cast (Algoritam)
Četvrti nastavak bestselerskog serijala o iskušenjima buduće Nadsvećenice tijekom školovanja u visokoj vampyrskoj školi u Tulsi postavlja niz ozbiljnih prepreka pred samu Zoey i pred njezino poimanje šireg odnosa između ljudske vrste i vampyra.

Poezija:

1. Suhozid, Lidija Dujić (Jutro poezije)
Čovjek i jablan, psi koji izvode gospodare u šetnju, kipovi svetaca i sveci sami, Vladimir i Estragon na strmini Samoborskoga gorja, i nespomenuti par koji je našao svoj vrt imele i dočekao Godota - sve je to dio ove poezije u kojoj sva značenja izranjaju iz slike.

Publicistika:

1. Vukovarski arhitekt Fran Funtak, Dragan Damjanović (Leykam International)
Monografija donosi pregled stvaralaštva Frana Funtaka, jednog od najznačajnijih i najplodnijih arhitekata Slavonije u prvoj polovici 20. stoljeća, ali i i povijest arhitekture grada u kojemu je najvećim dijelom živio i stvarao – Vukovara.
2. Moderne fobije: Litanija suvremenih strahova, Tim Lihoreau (Algoritam)
Vjerojatno niste paranoični (većinu vremena), ali patite od modernih fobija. Poput antefamafobije, straha da su ljudi pričali o vama, ali su prestali upravo u trenutku kad ste ušli u sobu, ili agmenofobije, straha da će red u koji ćete naposljetku stati ispasti sporiji od onog drugog.


Top liste:

Proza:

1. 42 / Pročitaj i daj dalje, Darko Macan
2. Zvijer, anđeo, sudac, Hrvoje Kovačević
3. Otvoreno cijelu noć, David Trueba*
4. Ogorčenje, Philip Roth
5. Sve poharano, sve spaljeno, Wells Tower*
6. Posljednji harem, Peter Prange
7. Zadirivalište, Igor Rajki
8. Groblje manjih careva, Zoran Malkoč
9. Demoni i novinari: Istinita priča o redakciji u recesiji, Milana Vuković Runjić
10. Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo, Maja Hrgović
(*novi ulaz)

Publicistika:

1. Život s različitima: Koliko se međusobno poznajemo i razumijemo, Mirjana Krizmanić
2. Otporna na Hollywood: Ogledi iz dekonstrukcije tvornice snova, Mima Simić
3. Kako bi trebali govoriti hrvatski magarci? (O sociolingvistici animiranih filmova), Ivo Žanić
4. Avatar: Povjerljivi izvještaj o biološkoj i društvenoj povijesti Pandore, Maria Wilhelm, Dirk Mathison*
5. POPizam, Andy Warhol, Pat Hackett
6. Radio - medij 20. stoljeća, Marina Mučalo
7. Požuda, Simon Blackburn
8. Drama ratne traume, Darko Lukić
9. Seks, droga i čokolada: znanost užitka, Paul Martin
10. Nakon smrti Sancha Panze, Milivoj Solar
(*novi ulaz)

Poezija:

1. Profesija: Passenger, Nela Milijić
2. Okrutnost, Ivica Prtenjača
3. Može i kaktus, samo neka bode, Asja Bakić
4. Posljednje suze nafte i krvi, Ahmed Burić*
5. Kako se kuha govedina, Maro Pitarević
6. Staza od ljubavi, Frano A. Zović
7. Vlaška 99, Tahir Mujčić
8. Zbiljka, Miroslav Kirin
9. Predmeti, Marko Pogačar
10. O čemu misle varvari dok doručkuju, Tanja Stupar-Trifunović
(*novi ulaz)


Književna događanja:

U sklopu programa Književni Budoar u utorak u 18 sati Dušanka Profeta razgovara sa Sinanom Gudževićem o knjizi Noćno putovanje Poslanika Muhammeda. Mjesto radnje: Booksa. Na istoj adresi u petak s početkom u 19.30 sati provjerite što se za vas sprema u Nininoj škrabici!

U novom tjednu ožujka nešto se kuha u gradovima diljem Lijepe naše. U ciklusu Carne Del Carnaro Boris Perić nam u riječkoj knjižari Ribook predstavlja najnoviju knjigu Milane Vuković Runjić Demoni i novinari u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić. Vrijeme radnje: ponedjeljak u 19 sati. Isti kućni broj u četvrtak će u sklopu Ribookiranja ugostiti Maju Sačer koja će promovirati svoju zbirku priča Božji grijesi. Voditelj tribine je Marko Gajski.

Zanimljivosti su brojne pa ćemo vam otkriti još samo neke. Na repertoaru Kina Europa u srijedu u 19 sati je Žarko Pajić koji će govoriti o svojoj novoj knjizi Uronjeni te o poeziji, slobodi danas, stanju u hrvatskim medijima, suvremenoj umjetnosti, sveučilištu - svim temama o kojima redovito piše i koje proučava, a kojima je itekako prožeta i njegova pjesnička zbirka. Razgovor vodi Srećko Horvat.

Književni salon SC-a u četvrtak ugostit će u prostoru Galerije SC spisateljski bračni par Romana Simića Bodrožića i Ivanu Bodrožić Simić. Iako su oboje počeli kao pjesnici, završili su u najobimnijem proznom obliku. Uz potporu Kulture promjene, Književni salon vodi i moderira Marko Pogačar!

Za sve ostalo, tu su naše Servisne informacije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu