Rasknjižje, 5.-12.9.2010.

Nedjelja
05.09.2010.

Noviteti:

Proza:
1. Ravel, Jean Echenoz  (Sysprint)
Roman prati velikog skladatelja od vrhunca karijere do posljednjih dana. Echenoz nam predočuje njegovu besprijekornu, glamuroznu pojavnost, a postupno otkriva i naličje; tankoćudnog, eksplozivnog nesaničara i sociopata, no ujedno čovjeka potpuno predanog umjetnosti. Empatično, s likom sljubljeno pripovijedanje kao da prati minuciozne, elegantne, opsesivne ritmove Bolera, čijem nastanku svjedočimo.
2. Proslava razvoda, Laura Dave (Algoritam)
Proslava razvoda prikazat će nam živote dviju žena koje se u istom trenutku nađu na suprotnim polovima braka. Uza sve što ih razdvaja – daljina, životne okolnosti, godine – Gwyn i Maggie imaju i nešto zajedničko: obje znaju da stoje na velikoj životnoj prekretnici. Gwyn se dugo pripremala za ovaj dan: posljednji predvidljiv dan prije nesigurne budućnosti.
3. Suprotno od ljubavi, Julie Buxbaum (Algoritam)
Kad Emily Haxby, uspješna dvadesetdevetogodišnja odvjetnica odluči okončati svoju sretnu vezu i to baš u trenutku kad se dečko sprema zaprositi je, nije u stanju tu odluku objasniti ni svojima najbližima. Negdje ispod vanjštine zabavne, nezavisne cure s odgovorom na sve, Emily je svjesna da prekid s Andrewom ima manje veze s njim samim, a puno više… s njom samom. 
4. Dnevnik ludog starca, Junichiro Tanizaki (Sysprint)
Dnevnik ludog starca (1962) jedno je od Tanizakievih djela koja provokativno istražuju problematiku spolnosti i destruktivnih strasti, a ujedno suptilno uprizoruju intimu pojedinca, sve to u kontekstu ubrzanog razvoja japanskog društva. Istodobno zabavan i tužan, ovaj roman ganutljivo uprizoruje odnos između tjelesnog propadanja i erosa, tj. volje za životom – tragikomediju ljudske egzistencije.
5. Kad ste utopljeni u plamenu, David Sedaris (Algoritam)
Niz eseja povezanih autorovim nevjerojatnim uvidima u život koji svakodnevno živimo, začinjenih onim mnogima poznatim nastojanjem da se prestane pušiti. Teme eseja sežu od pokušaja kuhanja kave kad je isključena voda, neobičnih događaja na francuskom selu, kupovanja droge u kamp-kućici u Sjevernoj Karolini, neugode koja prati ispadanje bombona iz usta koji pritom padne suputniku u avionu u krilo, odlazak u Japan i još puno prilično nevjerojatnih stvari od kojih ćete hihotati…
6. Niz rijeku, John Hart (Algoritam)
Poziv prijatelja vratit će Adama nakon pet godina u njegov rodni Salisbury, gdje ga mnogi još uvijek smatraju ubojicom. Adam je, naime, zahvaljujući svjedočenju svoje pomajke prije pet godina uhićen zbog ubojstva i, iako je oslobođen, mnogi ga, uključujući i njegova oca, smatraju krivcem. Samo nekoliko sati nakon povratka, Adama pretuku, verbalno izazivaju i općenito okruže neprijateljstvom gotovo svi koje je nekoć tako blisko poznavao…

Publicistika:
1. Kultura, turizam, interkulturalizam, Jelinčić, Gulišija, Bekić (Meandarmedia)
Ova je monografija značajan doprinos razvoju turističke struke i interkulturnih studija. Ona povezuje područje turizma i interkulturne komunikacije s didaktičkim aspektima, a istraživanje na temelju kojeg je nastala moglo bi potaknuti razvoj suvremenih didaktičkih pristupa u području turističkog obrazovanja te interdisciplinarnih znanstvenih pristupa turizmu.
2. Muški mozak, Louann Brizendine (Profil Multimedija)
"Kao žene, možemo voljeti muškarce, živjeti s muškarcima i roditi sinove, no muškarce i dječake tek trebamo shvatiti. Oni su više od njihova spola i spolnosti, a ipak je to bitan dio njih. Sve dodatno komplicira to što ni žene ni muškarci nemaju pojma o onome što se u ovom ili onom trenutku događa u mozgovima ili tijelima onih drugih. Uglavnom nismo svjesni skrovitog djelovanja različitih gena, neurokemijskih spojeva i hormona."
3. Filmozofija, Olivier Pourriol (Meandarmedia)
"Ideja ja zabavna: preispitati naše poznavanje Descartesove i Spinozine filozofije preko velikih američkih filmova. Ova knjiga vrhunski obrazovanog filozofa ohrabrit će ljubitelje komercijalnih filmova: Ne, niste debili, naprotiv, gledajući blockbustere, razmišljate o istini, volji, slobodi." (Frederic Beigbeder, Playboy)

Top liste:

Proza:
1. Izvjesnost, Madeleine Thien
2. Suma, David Eagleman
3. Franzov rekvijem, Pierre Charras
4. Ljuljačka daha, Herta Muller
5. Drvo bez imena, Drago Jančar
6. In memoriam identitetu, Kathy Acker
7. Ravel, J. Echenez*
8. Smrt Višnua, Manil Suri
9. Pantera u podrumu, Amos Oz
10. Saturnovi prsteni, W. G. Sebald
(*novi ulaz)

Publicistika:
1. Feral Tribune 1993-2008, digitalno izdanje
2. Redovnik i filozof: budućnost budizma, M. Ricard i J.F. Revel
3. Zašto ne pišem i drugi eseji, Viktor Ivančić Štivičić
4. Rakovim korakom, Umberto Eco
5. Jezik i nacionalizam, Snježana Kordić*
6. Pomirenje, E. O. Wilson
7. Vrag ne spava, Tena
8. Ja sam s bendom, Pamela Des Barres
9. Dijagnoza-patriotizam, Nenad Veličković
10. Raspeti subjekt: bez Graala, Boris Gunjević
(*novi ulaz)

Poezija:
1. Bez detalja, molim, Robert Roklicer
2. Južne životinje, Irena Matijašević
3. Tamo gdje si ti, nema paukova, Robert Roklicer
4. Kako se kuha govedina, Maro Pitarević
5. Diktatura ljubavi, Slavko Jendričko
6. Iz muzeja šumova, Nenad Milošević
7. Urezi: Izbor iz svjetske poezije o ratu, represiji, ropstvu..., Tomica Bajsić
8. Staza od ljubavi, Frano A. Zović
9. Može i kaktus, samo neka bode, Asja Bakić
10. Čarolija mora, Križo Katinić

Događanja

Portal Kulturpunkt.hr organizira u četvrtak i petak, 9. i 10. rujna u 17 sati u Booksi otvorene razgovore o suvremenoj vizualnoj umjetnosti u Zagrebu koja je nastajala u posljednjih dvadeset godina (1990-2010). U otvorenim razgovorima sudjeluju umjetnici, kustosi, teoretičari, kulturni radnici i svi zainteresirani, a vode ih novinari Marko Golub i Vesna Tašić.

Otvoreni razgovori dio su regionalnog projekta Let's Talk Critic Arts koji je pokrenuo beogradski portal za kulturu Seecult.org u suradnji s partnerima SCCA/Artservis.org iz Slovenije, ForumomSkopje iz Makedonije i portalom Kulturpunkt.hr iz Hrvatske. Projekt kroz različite forme javnih događanja preispituje kritičke prakse kulture, umjetnosti i medija. Pored javnih događanja - okruglih stolova i javnih intervjua koji se održavaju u Beogradu, Ljubljani, Skopju i Zagrebu, tijekom trajanja projekta objavljuju se intervjui i tekstovi na partnerskim portalima, a projekt će u konačnici biti zaključen publikacijom koja će razmotriti prakse suvremene vizualne umjetnosti - prakse istraživačkog, progresivnog i eksperimentalnog djelovanja suvremenih vizualnih umjetnika od devedesetih do danas u 4 grada iz regije – Beogradu, Ljubljani, Skopju i Zagrebu.

foto: www.flickr.com, Rob_Lee, PranthamBooks

 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu